Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Berusad kvinna spottade gravida Emma i ansiktet

Dagens toppnyheter – inrikes
Redan när den berusade 58-åriga klev på bussen förändrades stämningen. Hon tjafsade och slungade ur sig rasistiska uttalanden.
Den åtalade kvinnan bar på en förpackning med vin.Foto: Polisen
En berusad 58-årig kvinna fällde först flera rasistiska åsikter. Sedan spottade hon Emma Lindell i ansiktet.Foto: Privat

Gravida Emma Lindell, 28, åkte buss när en berusad kvinna steg på och kom med rasistiska kommentarer.

När Emma reagerade gav sig kvinnan på henne – och spottade henne i ansiktet.

– Jag är inte van vid att folk så öppet har så rasistiska åsikter och pratar så obekymrat och ohämmat på det sättet, så jag började gråta, säger Emma Lindell.

Vid 18-tiden en fredag i mars förra året åkte kvinnorna på samma buss i Malmö. Emma Lindell hade solglasögon och hörlurar. Hon satte sig direkt till höger om chauffören. 

– Kvinnan och hennes sällskap klev på vid Gustav Adolfs torg, berättar Emma.

Den 58-åriga kvinnan hade två män i sällskap. I handen bar hon en 1-liters tetraförpackning vin.

Deras närvaro ändrade omgående stämningen i bussen.

Vägrade köpa bussbiljett

– När de klev på bussen stod de och tjafsade efter att de satt sig bakom chauffören. Det var surrealistiskt. De förde så mycket oväsen och var så otrevliga utan att något hade hänt. Det enda som hade hänt var att de inte betalat för bussbiljetten, säger Emma Lindell.

Kvinnan och hennes kamrat som vägrat betala för sig ignorerade chaufförens uppmaning att köpa biljett, men kunde trots det åka med bussen. Den berusade kvinnan började omgående fälla det ena rasistiska uttalandet efter det andra om muslimer. Alldeles intill henne satt Emma Lindell som blev mycket obehagligt berörd av det hon fick höra.

– Jag är inte van vid att folk så öppet har så rasistiska åsikter och pratar så obekymrat och ohämmat på det sättet, så jag började gråta, säger Emma Lindell.

Hon var då ungefär i femte månaden och bar på sitt första barn.

Brukar ta fighten med rasister

– Så jag vågade inte ta fighten den här gången. När folk kommer med rasistiska åsikter brukar jag ta den. Det handlar om mänskliga rättigheter. Hon kanske märkte det, säger Emma Lindell.

När bussen kom till Malmö centralstation skulle kvinnan och hennes sällskap gå av. När kvinnan klev av sätet märkte Emma Lindell att hon riktade sig mot henne.  Samtidigt ska den 58-åriga kvinnan ha sagt något i stil med att hon tycker det är dåligt med vita kvinnor som gillar muslimer.

– Jag försökte kolla rakt fram för att distansera mig. Då tog hon ett steg fram och spottade på mig.

Loskan träffar Emma Lindells hår, kind och ovanför ena ögat. Emma satt som förstenad och tyst. Den berusade kvinnan lämnade bussen utan att yttra ett ord.

Identifierades av poliser

– Chauffören såg vad som hände. Jag och han tittade på varandra i ett tyst samförstånd. Vi visste båda vad som hade hänt. När bussen kom dit jag skulle klev jag av och ringde polisen. 

I förhör hos polisen berättade Emma Lindell senare att hon fick intrycket att den 58-åriga kvinnans rasistiska uttalanden var riktade mot busschauffören. Även han har förhörts och bekräftar hennes version av vad som hände på bussen.

Med hjälp av övervakningsfilmerna från bussen kunde senare flera polismän identifiera kvinnan. Hon är känd sedan tidigare bland annat från en händelse en månad tidigare när hon mitt i natten påträffades kraftigt berusad på Limhamnsvägen i Malmö.

I samband med att hon omhändertogs spottade kvinnan en kvinnlig polisman i ansiktet.

Minns inget

När det gäller båda dessa händelser är den 58-åriga kvinnans minnesbilder antingen vaga eller obefintliga. Hon minns inte att hon ska ha spottat på Emma Lindell.

– Jag har inte spottat på henne, eller jag har inte spottat henne i ansiktet, säger hon i ett förhör men medgav för polismannen som förhörde henne att hon hade varit berusad och att hon inte minns något av bussresan.

Om du inte kommer ihåg, hur kan du då vara säker på att du inte gjort det?

–Jag brukar inte spotta på folk. Jag har ett glapp mellan tänderna som gör att det kommer spott, jag har löständer så det fastnar spott emellan tänderna, svarade kvinnan på polismannens fråga.

Inte heller den händelsen är något som hon minns.

–Jag minns ingenting. Så kan varken erkänna eller förneka, påstod kvinnan i ett förhör.

Hon är åtalad för ofredande, hets mot folkgrupp och förgripelse mot tjänsteman.