Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bedragerska lovade resor – lurade till sig storbelopp

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Den 46-åriga kvinnan lurade sju vänner och bekanta.
Foto: POLISEN

Den 46-åriga kvinnan hävdade att hon jobbade på en resebyrå – och att hon därför kunde fixa stora rabatter åt vänner och bekanta.

Men i stället lurades sammanlagt sju personer på hundratusentals kronor. 

En av dem var en förståndsvarierad man som förde över nära 200 000 kronor till kvinnan.

Jag orkar inte längre nu”, skrev mannen till 46-åringen.

Nu döms hon till skyddstillsyn för bedrägeri. 

Bedrägerierna började redan den 14 mars 2017, visar utredningen.

Det var första gången som den 46-åriga kvinnan fick pengar överfört till sig. Genom gemensamma vänner kom en man kontakt med kvinnan som berättade att hon tidigare jobbat på hemsidan Hotels. På grund av sitt tidigare yrke kunde hon boka resor till billiga priser men upp till 90 procents rabatt.

46-åringen ”hjälpte” därför mannen till att boka en resa till Portugal och han swishade därefter pengarna – men flera saker så som bokningsbekräftelse och pris stämde inte och resan blev aldrig av. På samma sätt lurade hon samma man till att föra över sammanlagt 14 949 kronor vid fem olika tillfällen. 

Kände varandra i flera år

Kvinnan gick sedan över till nästa offer. Denna gång var det en kvinna som 46-åringen kände genom en gemensam väninna. Den gemensamma väninnan berättade för offret att 46-åringen kunde boka resor och de fick därför kontakt.

Kvinnan betalade därför 7 700 kronor till 46-åringen – men inga biljetter kom fram. Kvinnan ringde till arbetsplatsen som 46-åringen uppgav sig jobba på men fick då veta att de inte kände till henne alls.

Med liknande modus lyckades 46-åringen lura sammanlagt sju personer på hundratusentals kronor under flera års tid. Den som blev mest utsatt var en förståndsvarierad man i 40-årsåldern. 

Kvinnan har dömts vid Helsingborgs tingsrätt.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Det mesta av kontakten skede via chattar.
Foto: Polisen

Nära 200 000 kronor

Mannen och 46-åringen hade känt varandra i flera års tid eftersom mannen och 46-åringens sambo var goda vänner och var intresserade av samma musik. Mannen blev först lurad att boka en resa till USA för stora pengar. Därefter fick kvinnan mannen att tro att något blivit allvarligt fel med resan och att en stor mängd extra avgifter behövde betalas. 

Sammanlagt kostade resan 162 134 kronor. Därefter lurade kvinnan honom på ytterligare tiotusentals kronor. På grund av de enorma utgifterna behövde mannen ta lån och skuldsätta sig själv. Till slut blev han trött på att bli lurad och protesterade mot 46-åringen.

Jag bryr mig inte om jag får något tillbaka, bara jag slipper det här ekonomiska mellan oss. För det har bara varit strul hela tiden med överföringar och annat och har förstört så mycket både psykiskt och ekonomiskt. Jag orkar inte längre nu”, skriver mannen till 46-åringen på Facebook Messenger. 

Kvinnan själv menar att hon under tiden för samtliga brott kämpat med ett alkohol- och spelmissbruk. Hon förnekar till samtliga brott men döms ändå för 205 fall av bedrägeri mellan 1 mars 2017 och 28 augusti 2019.

Straffet blir skyddstillsyn. 

SE FLER NYHETER: ”Stockholm bör göra som Malmö”

Malmös framgångsrika kamp mot skjutningarna: ”Måste spridas till resten av Sverige”