Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bedragare lurade kvinna kasta ut alla värdesaker

Polisen: Så hanterar du bedragare.
Nils Norling, presstalesperson i polisområde Malmö.Foto: Fritz Schibli
Under helgen fick Malmöpolisen in tolv nya anmälningar om bedragare som utger sig vara polis och försöker lura äldre ensamstående kvinnor.Foto: TOMAS LEPRINCE

Polisen i Malmö fick under helgen in tolv nya anmälningar om falska poliser som kontaktat ensamstående kvinnor i åldrarna 95 år till 100 år. Under samma helg kontaktade polisbedragare sammanlagt 35 äldre kvinnor i polisregion Syd.

I ett fall lyckades de övertyga en kvinna att slänga ut alla sina värdesaker från sin balkong.

– Släpp inte in någon som påstår sig vara polis utan att först ha ringt 114 14 och kontrollerat deras legitimation, säger Nils Norling, presstalesperson vid polisen i Malmö.

Trots varningar från polisen fortsätter åldringsbedragarna söka nya offer. Enbart i Malmö fick polisen in tolv anmälningar under helgen. Första anmälningar kom in sent på fredagseftermiddagen. Bedragarna kontaktar oftast kvinnorna på sen eftermiddag när det börjar mörkna.

– Det är mycket viktigt att anhöriga men också grannar talar med äldre kvinnor som lever ensamma och varnar dem för den här typen av bedragare, säger Nils Norling.

Bara i Malmö gjordes tolv anmälningar. Men hela polisregion Syd gjordes sammanlagt 35 anmälningar om falska poliser som kontaktat äldre kvinnor.

På fredagen gjordes 17 anmälningar, på lördagen kom elva polisanmälningar och på söndagen gjordes sju anmälningar.

Sent på eftermiddag på måndagen hade ytterligare anmälningar om falska poliser gjorts.

– Efter kl 15 har det kommit in fyra anmälningar från personer i bland annat Lund, Kalmar och Limhamn, säger Evelina Olsson vid polisens regionledningscentral i Malmö..

Lurade tre kvinnor

I tre fall lyckades falska poliser lura kvinnor i Malmö, samtliga är i åldrarna cirka 95 till 100 år gamla och lever ensamma. 

– En kvinna lurades att samla ihop sina värdesaker i en påse och slänga ut från balkongen, säger Nils Norling.

Den andra kvinnan övertygades att släppa in två falska poliser i sin bostad. När de väl kommit in tog de värdesaker från kvinnan.

– De ska ha haft någon form av polisattiralj, säger Nils Norling.

Men i nio fall av de kvinnor i Malmö som utsattes misslyckades de falska poliserna.

Kontrollera legitimationen

– Vi uppmanar alla att inte släppa in poliser utan att först ha fått se deras legitimation och kontaktat polisen på 114 14, säger Nils Norling.

Ett sådant samtal gör det enkelt för polisen att kontrollera om man har personal på en viss adress.

Bedragarna försöker bland annat övertyga kvinnorna att de ska lämna ut sina bankkort och koder närde ringer upp dem. De falska poliserna använder sig av en rad olika lögner som till exempel att kvinnornas kort används av bedragare och att de falska poliserna behöver bankkorten och koderna för att kunna stoppa bedragarna. De har också påstått att de pågår razzior i närheten och att kvinnornas namn dykt upp på telefonlistor hos misstänkta.

Det är en metod som är snarlika den som tidigare använts av bedragare som lurat personer att använda sitt bank-ID på ett felaktigt sätt, och då fått sina bankkonton kapade.

I ett tidigare fall försökte de falska poliserna lura en äldre kvinna att hon skulle identifiera en bedragare som använt hennes kortuppgifter.

– Vi har också fått in sju anmälningar där man uppgett sig vara bland annat mäklare eller banktjänsteman, säger Nils Norling.

SE MER: Bedragaren levde lyxliv och
utgav sig för att vara mångmiljonär:

Simon Leviev utger sig för att vara mångmiljonär. Men han har suttit i fängelse i Finland och lurat en kvinna i Norge att ge honom två miljoner.