Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bebis blev omskuren – trots nekat tillstånd

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Föräldrarna och den 35-årige mannen har åtalats för brott.
Foto: Christine Olsson / TT NYHETSBYRÅN

Ett föräldrapar betalade 1 800 kronor till en 35-årig man för att utföra en omskärelse på deras bebis, enligt misstankarna.

– Det är första gången jag hör om detta, att jag skadat ett barn, säger 35-åringen i polisförhör.

Två år tidigare hade 35-åringen fått avslag för särskilt tillstånd för att utföra omskärelse. 

Nu åtalas både föräldrarna och 35-åringen för brott.

Polisen fick in uppgifter om att en pojke blivit omskuren på ett olagligt vis i Halmstad. 

Mamman och pappan hade bokat tid för omskärelsen genom chattverktyget Whatsapp ett år tidigare. Bebisen var då bara ett par månader gammal.

”Ursäkta har du kommit till Sverige. Hej vi bor i Halmstad. Ursäkta men vi vill boka tid hos dig för omskärelse”, skriver mamman till en 35-årig man på Whatsapp. 

Enligt polisens utredning ägde ingreppet rum någon gång mellan den 14 oktober och den 23 oktober 2019. I förhör med pappan fick de tag på 35-åringen genom Facebook och för tjänsten betalade familjen kontant – 1 800 kronor.

”Han la fram som en duk och la sonen på duken. Sedan tog han fram olika instrument och började arbeta. Jag vet inte vad det var han gjorde”, säger pappan i polisförhör. 

”Enkelt ingrepp”

Enligt pappan tog ingreppet cirka 30 minuter. Efteråt fick familjen salvor och pulver att sköta såret med och även någon form av plåster.

I polisförhör med mamman hävdar hon att hon inte visste om att det var olagligt med omskärelse i Sverige.

– Jag visste inget om lagarna här i Sverige. Hos oss är det ett enkelt ingrepp. Jag tog inte kontakt med någon vårdcentral. Jag visste inte att jag behövde kontakta dem, jag trodde att man kunde göra som i hemlandet för det är ett enkelt ingrepp.

35-åringen själv menar att han inte vet om något om någon omskärelse. 

Den 7 november 2017 fick 35-åringen avslag från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) på sin ansökan om särskilt tillstånd för omskärelse av pojkar. 

”Jag har inte något svar”

Enligt Ivo var 35-åringens intyg och dokumentation inte tillräckliga för att styrka att han har de erfarenheter och kunskaper som krävs. Dessutom bedömdes hans beskrivning av ingreppet vara kortfattad och otydlig.

Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten, som gick på samma linje som Ivo.

35-åringen åtalas nu för brott mot lagen om omskärelse av pojkar vid Vänersborgs tingsrätt. Tingsrätten menar att han utfört omskärelsen utan att vara legitimerad läkare och utan att ha särskilt tillstånd att genomföra ingreppet. 

– Det är första gången jag hör om detta att jag skadat ett barn och jag har inte något svar på detta, säger han i polisförhör. 

Mamman åtalas för anstiftan och pappan åtalas för medhjälp till samma brott. Båda vidgår själva händelseförloppet men nekar till brott. 

FLER NYHETER: Det här är en Ivo-anmälan

Det här är en IVO-anmälan