Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barn i Malmö hotas till att förvara knark

Andy Roberts, chef lokalpolismråde Norr Malmö om hur barn utnyttjas av knarklangare.
I stort antal personer har tagits med narkotika i Malmö sedan operation Rimfrost inleddes. Sedan den 12 november förra året har polisen i Malmö beslagtagit 16,5 kilo narkotika.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Andy Roberts, chef för lokalpolisområde Norr i Malmö vädjar till allmänheten att lämna tips till polisen om platser där knarklangare gömmer narkotika och vapen.Foto: JOHAN NILSSON/TT
Stefan Sintéus avslöjade att medborgare kommer se betydligt fler poliser i vissa områden av Malmö den närmsta tiden. Foto: JOHAN NILSSON/TT

Polisen har inlett en intensifierad jakt på kriminella som använder barn för att förvara eller transportera narkotika.

– Yngre pojkar utnyttjas som springpojkar. Det är omfattande, säger Andy Roberts, chef för lokalpolisområde Norr i Malmö.

Samtidigt kommer Malmöpolisen slå till mot flera i adresser i Malmö på jakt efter skattefuskare, insmugglade varor och narkotika.

Barn så unga som 14 år och 15 år har upptäckts vara springpojkar åt kriminella och polisen har gjort ett flertal anmälningar, så kallade orosanmälningar till socialtjänsten.

– De lockas in i det här med pengar men vi ser också att man utsätter dem för hot som kan riktas också mot deras familjer, säger Andy Roberts.

Han beskriver de som utnyttjar barnen som tungt kriminella.

 – Vi kommer jobba mer intensivt med detta tillsammans med socialtjänsten, säger Andy Roberts.

Andy Roberts, chef för lokalpolisområde Norr i Malmö och Stefan Sintéus, kommenderingschef för den operation Rimfrost i polisregion Syd.Foto: JOHAN NILSSON/TT

Fokus på flera platser

Samtidigt planerar polisen för en speciell operation i Malmö som innebär att invånarna kommer att möta ett stort antal poliser på ett antal platser. 

– Medborgare kommer se betydligt fler poliser i dessa områden, säger Stefan Sintéus, kommenderingschef för den regionala delen av den särskilda händelsen operation Rimfrost.

Den första äger rum redan i nästa vecka. Polisen vet sedan tidigare att när allmänheten ser ett stort antal poliser på platser skapar det en känsla av otrygghet och man tror att något farlig har hänt eller ska hända. Det är förklaringen till att polisen i förväg berättar om insatser.

– Insatserna ska fokusera på ett antal platser i Malmö där det finns information om dels kriminella personer och andra uppgifter. Medborgare kommer att se betydligt fler poliser i dessa områden, säger Stefan Sintéus.

Insatsen kommer att bli märkbar med ett stort antal synliga poliser som kommer att gå in på olika adresser och leta efter insmugglade varor men också efter sådant som skuldsatta försöker gömma undan för Kronofogden.

Ökat antal vapenbeslag

Samtidigt kommer det att pågå en jakt efter vapengömmor, narkotika och sprängämnen som förvaras i källare eller andra utrymmen. Personer som vistas i dessa områden kan räkna med att få genomgå visitationer.

Den här typen av kontroller har gjorts i ökad omfattning i Malmö sedan operation Rimfrost inleddes den 10 november förra året. Tillslagen och visitationer av bilar och personer har gett resultat.

– Vi har beslagtagit 20 stycken vapen bland annat automatvapen, pistoler, revolvrar och en hel del ammunition, 2,75 kilo sprängmedel och 16,5 kilo narkotika, säger Stefan Sintéus.

De täta kontrollerna som polisen genomfört bland annat med hjälp av de cirka 100 extra poliser som tillförts Malmö har lett till att yngre tvingas in i narkotikahandeln. Kända kriminella har insett att risken att gripas med narkotika ökat betydligt.

Det syns i Malmö tingsrätt. Ett ökat antal personer som blivit misstänkta för narkotikabrott och har fått offentlig försvarare av tingsrätten. Polisen har också sett att knarklangare flyttar sina lager till platser utanför Malmö.