Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bankanställd tömde dödas konton – gick på Liseberg

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige
Den Swedbank-anställda kvinnan fångades på bild när hon tog ut pengar från det påhittade kontot.Foto: Polisen
Kvinnan jobbar inte längre på Swedbank.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT / LARS PEHRSON

Liseberg, Ullared, pizzerior och bensinmackar.

Det är vad en före detta Swedbank-anställd spenderade pengarna på efter att hon länsat kundkonton på totalt 315 000 kronor.

De tömda bankkontona tillhörde döda personer samt svenskar som lämnat landet. 

Kvinnan i 35-årsåldern var anställd på Swedbank i Kronobergs län när hon tog ut stora summor pengar från olika kundkonton. Hon åtalas nu för grov trolöshet mot huvudman och i åtalet beskrivs hennes agerande som brottslighet satt i system. 

Det hela upptäcktes av en slump då en kund bosatt i USA hörde av sig till Swedbank och undrade varför hans konto blivit avslutat. Då visade det sig att hans konto tömts och att pengarna förts över till en påhittad person med fiktivt personnummer.

– Huvudsakligen kommer pengarna från konton som hon haft till uppgift att avsluta och där pengarna skulle ha förts över till ett preskriptionskonto. Men i stället har hon överfört pengarna till ett konto som lagts upp på en fiktiv person och det kontot har hon själv disponerat, säger åklagare Jonny Philipsson till Smålandsposten.

Gick på Ikea, Ullared och Liseberg

Totalt tog hon ut nära 315 000 kronor till sig själv. Transaktionerna skedde vid 38 olika tillfällen mellan hösten 2014 och våren 2016. 

Kvinnan erkänner att hon begått gärningen. Kontoutdrag visar att hennes båda konton – det riktiga och det påhittade – har använts samma dag på bland annat Ikea, Ullared och Liseberg.

Hon säger i polisförhör att hon inte förstår själv varför hon gjorde det. Kvinnan säger också att utöver att hon ”varit så dum” som begått brottet har pengarna inte gått till något särskilt.

– Bara skräp, säger kvinnan i förhör.

Hennes påstående stämmer enligt polisen överens med kontoutdrag, som visar köp på bland annat Ica Maxi, Coop, Preem, pizzerior, klädaffärer och apotek.

Krävs på över en miljon

Den tidigare Swedbank-anställda kvinnan är i dag arbetslös. I ett av förhören säger hon att hon aldrig mer kommer att jobba på bank i hela sitt liv.

Swedbank kräver över en miljon kronor i ersättning från kvinnan. Det handlar bland annat om drygt 300 000 kronor som kunder har förlorat, 200 000 i nedlagt arbete och 500 000 i kränkningsersättning.

Efter ett annat förhör med polisen vädjar kvinnan om att inte dömas till fängelse som påföljd.

– Fotboja, samhällstjänst, vad som helst förutom att sitta inne, säger hon.

Ladda ner Kvällspostens app.