Båda de misstänkta kan vara psyksjuka

I den här båten fanns blod från Mikael Petersson.
Foto: Polisen
Mikael Peterssons kvarlevor hittades i början av november på en obebodd ö i Karlskrona skärgård.
Foto: Polisen

Även den yngre av de två männen som häktats för mordet på 57-årige Mikael Petersson misstänks lida av en allvarlig psykisk störning. Det visar ett läkarintyg som lämnats till Blekinge tingsrätt.

Båda misstänka kan också ha varit psykiskt sjuka när Mikael Petersson mördades i en lägenhet i slutet av juli förra året.

En av männen har lämnat en fullständig berättelse om hur Mikael Petersson dödades.

I slutet av förra veckan kom resultatet av en så kallad paragraf 7-undersökning som gjorts av den äldre av de två häktade männen. Den rättspsykiater som undersökt honom misstänker att den äldre 22-åringen misstänks ha någon form av allvarlig psykisk störning både när han undersöktes och vid tidpunkten när Mikael Petersson mördades den 25 juli i fjol.

Den äldre 22-åringen har sedan tidigare erkänt viss inblandning men nekar till att ha mördat Mikael Petersson.

– Min klient har lämnat en fullständig berättelse om vad som hänt, säger advokat Eric Widner som är den äldre 22-åringens offentlige försvarare.

Undersökningen av den yngre 22-åringen visar nu på exakt samma resultat för för den äldre 22-åringen, enligt ett läkarintyg som Rättsmedicinalverket skickat till tingsrätten. Även han misstänks lida av en allvarlig psykisk störning både vid tidpunkten när han träffade en rättspsykiater men också i slutet av juli när Mikael Petersson mördades.

Åtal inom kort

Den yngre av de två männen har undersökts av två psykiatrer som är överens om att den yngre 22-åringen också bör genom en större om mer omfattande rättspsykiatrisk undersökning. Samma slutsats har en psykiater dragit när det gäller den äldre 22-åringen. En sådan undersökning tar cirka fyra till sex veckor. 

Syftet är bland annat att utreda om en misstänks som döms för ett brott ska dömas till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

Kammaråklagare Anna Johanssons förundersökning mot de två 22-åringarna är i stort sett färdig. Hon har nyligen meddelat tingsrätten att de två misstänka inom kort ska få ta del av hela förundersökningen. De kommer då få möjlighet att begära kompletteringar innan åklagaren fattar beslut om åtal.

– Jag räknar med att få förundersökningen den här veckan, säger Eric Widner.