Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åtalad rånare nyckelvittne i olöst mord som tonåring

Så många brott anmäldes i Sverige 2019
Den åtalade mannen var 14 år när han misstänks ha blivit vittne till mordet på Knut Nilsson.
Foto: Polisen
Knut Nilsson anträffades död i sin bostad på förmiddagen fredagen den 16 maj 2008. Han låg på golvet i köket med händer och fötter bakbundna.
Foto: Polisen

Ett nyckelvittne i utredningen av mordet på lantbrukaren Knut Nilsson, 70, har själv åtalats för en lång rad brott. Han misstänks för nio rån.

– Det var skrämmande, jag tänkte att han ska ta min bil, mina pengar och han kanske dödar mig, säger ett av hans offer i förhör.

Den åtalade mannen var 14 år när han misstänks ha blivit vittne till mordet på Knut Nilsson.

Mordet i maj 2008 på Knut Nilsson har aldrig klarats upp helt och hållet. Han hittades död i sitt kök med händer och fötter bakbundna. Han hade utsatts för en mycket omfattande misshandel genom slag eller sparkar.

En i dag 31-årig man dömdes 2010 till tio års fängelse men en annan åtalad friades. Efter att 31-åringen släppts ur fängelse och avtjänat sitt straff beslöt han 2018 att ta kontakt med polisen.

Han pekade då ut den man som friades för delaktighet för mordet. I våras beviljade Högsta domstolen resning mot den mannen . Det målet är ännu inte avgjort i hovrätten. Men 31-åringen också två andra män som i juni åtalades för mord alternativt medhjälp till mord på Knut Nilsson.

Samtliga är släkt med varandra.

Tonåring nyckelvittne

Tingsrätten friade de två männen men kammaråklagare Lena Körner har överklagat domen.

En fjärde släkting till de inblandade har en nyckelroll i utredningen av mordet på Knut Nilsson. Han var den som först berättade om vilka som var inbladade i mordet efter att Kurt Nilsson hittats död. Han var då 14 år gammal och berättade bland annat för en kontaktperson men också för klasskamrater. Uppgifterna han lämnade var inte allmänt kända.

De han talat med uppfattade det som att 14-åringen hade varit inne i köket när Knut Nilsson misshandlades. Hovrätten skriver i sin dom från 2010 att den då 14 år gamla pojken känt till mordet på Knut Nilsson innan denne hade anträffats död.

Lena Körner kallade honom i år som vittne i rättegången i Lund. Till skillnad från sin 31-åriga släkting som för tio år sedan dömdes och senare fick samvetskval ville han inte vittna mot sina släktingar.

– Han kallades men kom inte, säger Lena Körner.

Misstänks för rån och hot

I sin roll som släkting har den i dag 26-årige mannen ingen skyldighet att vittna, och om han vittnat hade han inte behövt avlägga någon vittnesed.

26-åringen valde i stället att göra något annat. Det framgår av en stämningsansökan som för några dagar sedan lämnades in till Malmö tingsrätt. 26-åringen misstänks för nio rån, flera fall av övergrepp i rättsak och försök till utpressning. Han greps i slutet av september efter att ha varit efterlyst sedan den 7 april i år.

I juni misstänks han ha gett sig på en man i 35-årsålder som satt på en bänk i Jesusparken vid Möllevången i Malmö. Mannen har berättat för polisen hur 26-åringen och ytterligare en man kom fram till honom och sa att han skulle följa med.

– Den ena killen hotade mig och sa att jag skulle bli dödad om jag inte följde med dem. De var väldigt aggressiva så jag blev rädd och följde med, berättar mannen i förhör.

Han blev sedan avtvingad sina två bankkort och pinkoderna. Männen kom över 1 000 kronor.

Chockad och rädd

Efteråt var han svårt chockad och rädd. På ett liknande sätt överrumplades en 22-årig man på Södra Förstadsgatan. 22-åringen tvingades ta ut 3 800 kronor från en bankomat. En annan man har också upplevt att han blev dödshotad.

26-åringen nekar till rånen utom i ett fall där han påstår sig ha haft rätt att kräva betalning av en man som hyrt en lägenhet i andra hand.

Hyresgästen som han sökte upp gick direkt efteråt till polisen. Även den mannen berättar i förhör att han trodde att 26-åringen skulle döda honom om han inte gav honom pengar.