Angel: Jag utsattes för pedofilbröderna

Angel Rops fick vittna om vad andra offrens utsattes för – men inte om vad bröderna gjorde mot henne.
Foto: Privat
Bröderna riktade in sig på barn som stack ut.
Foto: Polisen

I 15 år förgrep sig de skånska pedofilbröderna på barn.

Nu är de dömda – men inte alla offer har fått sin upprättelse.

Angel Rops, 34, fick höra att hennes fall var preskriberat och nu begär hon en omprövning.

– Offer ska aldrig skämmas för att säga sanningen, att det tog mig 20 år är sorgligt. Nu vill jag få upprättelse, säger Angel.

När bröderna greps kunde polisutredningen fastslå att de hade utsatt barn för hundratals övergrepp, våldtäkter och barnpornografibrott under åren 2001–2017 i Skåne och Norrland.

Pedofilbrödernas handlingar har beskrivits som extra grova eftersom de manipulerade barn som såg upp till dem att utföra sexuella handlingar.

Hovrätten dömde i mars 2018 bröderna till fängelse i nio respektive sju år för en rad sexualbrott mot barn, bland annat grovt sexuellt utnyttjande av underårig och grov våldtäkt mot barn. Det var fem personer som var målsägande som fick vittna i rätten.

Enligt domen var det uppenbart att båda bröderna insett att målsägande var under 15 år när sexualbrotten ägde rum. Exakt hur många brott de utsatt barnen för är enligt domen inte möjligt att svara på – men hovrätten slår fast att det rör sig om ett ”mycket stort antal brott”.

Har överprövat fallet

Under de första åren skedde våldtäkterna i Trelleborg, och fortsatte sedan på en ort i Västernorrland. Vittnen har berättat att de lockades upp till brödernas bostad för att äta glass och spela tv-spel. Barnen manipulerades till att ha sex med bröderna, ofta oralt och i grupp.

Bröderna riktade in sig på barn som av olika anledningar stack ut – och enligt domen var flera av offren mobbade. 

Angel Rops, 34, var under utredningen med som vittne om vad bröderna har utsatt andra offer för, men hennes egen berättelse kom inte med.

I måndags skickade hon en begäran om överprövning av åklagarens beslut – hon vill att bröderna åtalas för vad hon säger att de gjorde mot henne också.

Tidigare har preskriptionstid för våldtäkt mot barn varit tio år. För grov våldtäkt mot barn har det varit 15 år. Den 1 maj 2020 togs preskriptionstiden för dessa brott bort.

– Det viktigaste är att de hade blivit åtalade för brotten mot mig också så att det kommer synas i straffregistret, säger Angel.

Minnena av vad Angel utsattes för som barn värker fortfarande i henne. I dag lider hon av posttraumatisk stress och ångest. Hon har berättat att övergreppen har lett till att hon har svårt med intimitet.

”Offer ska aldrig skämmas”

– Offer ska aldrig skämmas för att säga sanningen, att det tog mig 20 år är sorgligt. Nu vill jag få upprättelse, säger Angel.

Åklagarmyndigheten i Sundsvall bekräftar att man tagit emot hennes begäran. 

– Vi prioriterar överprövningar. Vanligtvis tar det två veckor för åklagaren att fatta beslut om de ska ändra sitt beslut, alltså om förundersökningen ska öppnas igen eller inte, säger Veronica Gisslin, chefsadministratör vid åklagarmyndigheten i Sundsvall.

Åklagaren Christina Edlund Nilsson, som drev fallet mot de två bröderna, säger att hon kommer att ta ställning till överprövningen och att hon inte vill uttala sig innan hon gjort sin bedömning.

– Min minnesbild är att det lades ner på grund av preskriptionstiden, säger hon.

Christina Edlund Nilsson väntas komma med ett svar på överprövningen under nästa vecka.

Ur arkivet: Johan Eriksson om pedofilbrödernas sänkta straff

I mars 2018 sänkte hovrätten brödernas straff. Bland annat eftersom en av dem varit under 21 när brotten begicks och att han därmed skulle få så kallad ”ungdomsrabatt”. Juristen Johan Eriksson medverkade Brottscentralen och förklarade hur hovrätten resonerat när straffen sänktes.