Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allvarlig psykisk störning bakom knivattack

Efter dådet bevakades judiska församlingen av polis.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den man som attackerade en kvinna med kniv på öppen gata i Helsingborg i mitten av maj bedöms lida av en allvarlig psykisk störning.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen begick mannen gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning som han fortfarande anses lida av.

Kvinnan, som är i 60-årsåldern, angreps på en trottoar i centrala delen av staden och fick skador som betecknades som livshotande.

Judiska församlingen befarade att dådet var antisemitiskt. Efter dådet, som fick stor internationell uppmärksamhet, sattes judiska församlingens lokaler under polisbevakning, då offret tillhör församlingen. 

Kan få vård

Men enligt polisen finns det ingenting som tyder på att det rör sig om ett hatbrott.

Mannen har åtalats för försök till mord, och kan med anledning av bedömningen i utredningen komma att dömas till rättspsykiatrisk vård i stället för fängelse.

Åklagaren har bekräftat att mannen tidigare dömts för andra brott, både längre tillbaka i tiden och i närtid. Den misstänkte, 29 år, anhölls inledningsvis i sin frånvaro misstänkt för mordförsök men greps dagen därpå i Danmark.

Appen