Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han ”såg demoner” – högg ihjäl Aline, 40

Alvesta skakades av dådet i april.
Foto: JENS CHRISTIAN
Aline Rivuzumwami, 40, höggs ihjäl.
Foto: JENS CHRISTIAN
Den 38-årige mannen har skyllt på demoner.
Foto: Polisen

Aline Rivuzumwami, 40, höggs ihjäl i centrala Alvesta mitt på ljusa dagen.

Innan dådet hade hon varit på Ica med gärningsmannen – och planen var att de skulle hem och titta på Netflix.

38-åringen säger att demoner fick honom att gå till attack och döms nu till rättspsykiatrisk vård för mordet.

Minst 15 personer blev vittnen till den brutala attacken i närheten av tågstationen i Alvesta lördagen den 17 april i år.

Överfallet skedde snabbt – mannen slog, sparkade och skar Aline Rivuzumwami, 40, i halsen. Hon avled innan några vittnen hann ingripa och innan polisen kom till platsen.

– Det är fruktansvärt det som har hänt, särskilt eftersom det rörde sig om mycket våld på en öppen gata inför många vittnen. Vi har pratat med 50 vittnen, både personer som var på brottsplatsen och personer som känner den misstänkta och målsäganden. Vi ville vara säkra på att vi inte missat några detaljer, sa chefsåklagare Lise-Lotte Norström efter att hon åtalade mannen för mord.

”Var arg på demonerna”

Aline och den 38-årige mannen hade känt varandra sedan 2019, uppger han själv. På kvällen före attacken var de på Ica tillsammans och morgonen därpå träffades de för att se på Netflix hemma hos 38-åringen. Så långt kom de aldrig.

Strax innan de kom fram till hans bostad upplevde 38-åringen att demoner har tagit över Aline, enligt förhör. Han ska då ha bett demonerna att lämna honom i fred.

– Jag var ju inte arg på henne jag var arg på demonerna, säger han i förhöret. 

38-åringen berättar också i förhör att han hemsökts av demoner sedan barnsben och att han återfick medvetandet först efter det fullbordade dådet.

– Jag fick panik, alla skrek, jag var väldigt besviken. Jag skämdes.

Inget klarlagt motiv

Den rättspsykiatriska undersökningen som gjordes efteråt visade att mannen har en allvarlig psykisk störning. Med hänvisning till sitt psykiska tillstånd har han förnekat brott – men samtidigt erkänt att han utdelat knivhugg och knytnävsslag mot kvinnan. Något motiv till dådet har aldrig framkommit.

Resultatet från den rättspsykiatriska undersökningen innebar att det aldrig var aktuellt att döma 38-åringen till fängelse. Tingsrätten dömer honom nu till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. 

Enligt tingsrättens bedömning var mannen tillräckligt medveten vid handlingen för att kunna dömas för mord, och det finns enligt domstolen ”inget som helst utrymme” för att rubricera brottet som något annat än mord.

Åklagaren yrkade även på utvisning för 38-åringen, men det avslås av tingsrätten.

FLER NYHETER: Utredaren om vårens uppmärksammade kvinnomord