Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagaren: Friade för mord ska inte ha något

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige 2018.
Den 30-årige mannen kan ha mördats som en hämnd för en misslyckad narkotikaaffär.
Foto: PEO MÖLLER / KVP
Det fanns ingen teknisk bevisning som pekade ut en gärningsman – bara indicier.
Foto: PEO MÖLLER / KVP

Två unga tvillingbröder från Ronneby som satt häktade i nästan ett halvår i Halmstad för ett mord de sedan friades från ska inte ha någon ersättning, anser åklagaren.

Bröderna begär 170 000 kronor vardera – men eftersom de inte sa ett ord under utredningen tycker åklagaren att de mer eller mindre får skylla sig själva.

De nu 19-åriga bröderna, deras pappa och en fjärde person misstänktes för mordet på en 30-årig man som hittades skjuten utomhus i Marbäck utanför Halmstad i januari 2018.

De anhölls den 6 mars och försattes på fri fot när hovrättsförhandlingarna avslutades den 10 augusti 2018. Domen frikände dem sedan.

Kriminaltekniker hittade en patron med DNA på vid brottsplatsen. Men vetenskapen kan inte skilja på DNA från enäggstvillingar.
Foto: PEO MÖLLER / KVP

På en icke avfyrad patron som hittats på brottsplatsen fanns DNA från en av bröderna – men det gick inte att avgöra vem av enäggstvillingarna som hade hållit i den.

Vill ha extra hög ersättning

Genom sina advokater begär bröderna 170 000 kronor vardera av Justitiekanslern.

De begär extra hög häktningsersättning eftersom de är så unga och satt häktade för ett så uppmärksammat brott.

De anses dessutom ha blivit utpekade på sin hemort genom mediebevakningen. Båda ska nu ha flyttat till annan ort.

Mordet på 30-åringen som hittades död i Marbäck utanför Halmstad i januari 2018 är fortfarande olöst.
Foto: PEO MÖLLER / KVP

Men åklagarmyndigheten yttrar sig väldigt avvisande till 19-åringarnas ersättningskrav. De ska inte ha någon ersättning alls.

”Har försvårat utredningen”

Kammaråklagare Andreas Bergman i Halmstad hänvisar till att båda bröderna valt att tiga sig igenom hela förundersökningen. Bedömningen är den samma för båda:

”Åklagarens uppfattning är att (de) i stor utsträckning och genom sitt eget agerande bidragit till frihetsberövandet. Genom agerandet har (de) försvårat sakens utredning och själv(a) bidragit till att (de) kvarblivit i häkte. Någon ersättning ska därför inte utgå.”

Normalersättningen för den tid bröderna suttit frihetsberövade skulle vara 110 000 kronor. Men ersättningen kan minska ”om den skadelidande genom sitt eget beteende har orsakat beslutet om fri­hetsberövande”.