Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagare dömd för rattfylleri - körde efter fest med kolleger

Poliser som kom till olycksplatsen vid Sege trafikplats utanför Malmö där åklagaren krockat kände direkt att han luktade alkohol.Foto: MIKAEL NILSSON / STAFSTRÖM BILD & MEDIA
Åklagaren fick en lättare skada vid krocken mot trafikhindret. Hans arbetskamrat fick en betydligt allvarligare skada.Foto: MIKAEL NILSSON

Generaldirektören ansåg att åklagaren borde få sparken om han dömdes för grovt rattfylleri. 

Men efter ett möte mellan åklagaren och Statens ansvarsnämnd får han troligen behålla sitt jobb som åklagare – trots att han nu dömts för grovt rattfylleri och vållande till kroppsskada på en arbetskamrat.

Det var sent på kvällen den 4 september förra året som häpna poliser konstaterade att den man som satt skadad i en bil tillsammans med en kvinna arbetar som åklagare i södra Sverige. En polis beskrev efteråt att det luktade alkohol i bilen, vilket visade sig vara en korrekt bedömning.
Åklagaren hade så mycket alkohol i kroppen att han passerat gränsen för grovt rattfylleri. Hans arbetskamrat som satt bredvid honom skulle få skjuts efter att de varit på en lite mer festligt samkväm med andra anställda inom samma myndighet.

Åklagaren medgav tämligen omgående att han var berusad och att han druckit cirka sex eller sju glas vin innan han mot bättre vetande satte sig i bilen och körde mot Helsingborg. Han kom inte långt. 

På Stockholmsvägen vid Sege trafikplats körde han rakt in i ett väghinder.

Tvist om skadestånd

Åklagaren fick en lättare skada på huvudet. Hans arbetskamrat fick en svårare skada, en fraktur på en kota i halsryggen.

Efter olyckan uppstod en smärre tvist mellan åklagaren och hans arbetskamrat. 

Hon ansåg att han borde betala ett skadestånd på sammanlagt 20 896 kronor. Under rättegången angrep åklagaren hennes krav och menade att hon inte alls skulle ha så mycket pengar. Åklagarens argument gick ut på att hon varit medveten om att han drack alkohol den aktuella kvällen och trots det satte sig bilen med honom.

Tingsrätten kom dock fram till att hon enbart ska få 3 369 kronor men inte för att hon eventuellt kan ha känt till att han druckit. Skadeståndet sattes ned eftersom hennes akuta sjukdomstid inte överstigit en månad. 

Möte räddade anställningen

När åklagaren blev åtalad för grovt rattfylleri och vållande till grov kroppsskada reagerade hans generaldirektör. I en skarp skrivelse till Statens ansvarsnämnd skrev generaldirektören att åklagaren ”grovt åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren” och rubbat förtroende för myndigheten och därför borde avskedas.

Statens ansvarsnämnd delar till viss del den uppfattningen men efter att åklagaren och hans fackliga ombud haft ett möte med ledamöterna i nämnden blev beslutet ett annat, att han sannolikt får behålla sitt jobb.

En förklaring till denna mjukare inställning är att åklagaren genomgår behandling för alkoholmissbruk och har regelbunden kontakt med terapeut. Ett sådant förfarande innebär att en person har en prövotid.
Han dömdes av bland annat av samma skäl till skyddstillsyn i stället för fängelse.