Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritik mot utredningen av mordet på Emilia, 20

Barndomsvän häktad misstänkt för mord på Emilia.
Foto: PRIVAT
Emilia Lundbergs kropp tros ha legat i Vramsån i en vecka. På kroppen fanns skador.
Foto: JENS CHRISTIAN

Den man i 20-årsåldern som misstänks ha mördat Emilia Lundberg fortsätter neka till att ha dödat henne. Leif GW Persson är tveksam till polisens och åklagarens misstankar mot honom.

Det är även försvarsadvokaten.

– Jag tycker det verkar bli svårare och svårare för åklagaren att komma vidare, säger advokaten Melka Kjellberg.

Hon drar den slutsatsen efter att på måndagen återigen ha lyssnat på åklagaren Kristina Amilon bakom stängda dörrar när 20-åringen på nytt blev häktad. Tingsrätten kom fram till att 20-åringen fortfarande är på sannolika skäl misstänkt för mord.

Han har suttit häktat i snart fem månader och vid varje häktningsförhandling upprepat samma sak, att han är oskyldig. Det gjorde han också på måndagen i Kristianstads tingsrätt via videolänk från häktet.

 Leif GW Persson är mycket tveksam till om åklagaren och polisens misstankar verkligen kommer att hålla fullt ut. Det berättade han på söndagen i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Jag tror inte att man kan utesluta en annan förklaring än att Emilia skulle ha utsatts för ett brott, sa han i inslaget.

”Giftig formulering”

På kroppen fanns skador som undersökts av rättsläkare. Leif GW Persson citerade protokollet från den rättsmedicinska undersökningen. I det står att Emilias kropp ”uppvisar skador som hon svårligen kunnat tillfoga sig själv”. 

– Det är en ganska giftig formulering. Till och med rättsläkare begår återkommande misstag på den punkten, konstaterade Leif GW Persson.

Den misstänkte mannen är barndomskamrat till Emilia Lundberg. Hennes kropp hittades i Vramsån den 3 december. Emilia Lundberg anmäldes försvunnen den 23 november. Hon sågs sista gången av vittnen gå från sin lägenhet mot Vramsån.

Dagen efter att kroppen hittats av polis greps barndomsvännen. Exakt vad som gör honom misstänkt är oklart. Vad åklagaren har för bevis redovisas inför tingsrätten bakom stängda dörrar utan insyn från allmänheten.

”Svårare för åklagaren”

En person som däremot har insyn i den bevisning som åklagaren lagt fram är Melka Kjellberg, den misstänkte barndomsvännens advokat.

– Jag tycker det verkar bli svårare och svårare för åklagaren att komma vidare, säger hon.

Melka Kjellberg har också noterat Leif GW Perssons uttalanden. Hon väntar fortfarande på intyg och resultat från undersökningar som åklagaren begärt.

– Det verkar som, i varje fall av de preliminära besked jag fått av åklagaren, att alla resultat börjar komma in. Jag hoppas att inom några få veckor ska få se alla resultat av olika rättsintyg och olika analyser, säger hon.

Det är ett vanligt förekommande argument att begära en person fortsatt häktad för grova brott i avvaktan på just provsvar och analyser. Om det är så i det här fallet är oklart. Men det är uppenbart att åtminstone inte försvarsadvokaten har fått se några rättsintyg eller provsvar i utredningen av mordet på Emilia Lundberg.

– Vi har väntat i fem månader och jag måste säga att jag börjar bli lite otålig, konstaterar Melka Kjellberg.

TV: Dagens toppnyheter