Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Advokatens kritik mot Emilia-utredningen

Foto: Privat / Privat
Foto: JENS CHRISTIAN

Bråket mellan åklagaren och försvarsadvokaten utspelas inför öppen ridå och gäller mordet på 20-åriga Emilia Lundberg i Tollarp.

Bakom oenigheten ligger den utdragna polisutredningen och det stora förundersökningsprotokollet.

– Det är rimligt att jag får hjälp att läsa in utredningen, säger advokaten Melka Kjellberg.

20-åriga Emilia Lundberg försvann den 23 november och hittades död i Vramsån i skånska Tollarp den 3 december förra året.

Dagen efter greps en 21-årig barndomskamrat som misstänkt för mordet. Mannen har snart suttit inspärrad i trehundra dagar och under tiden har polisutredningen svällt över alla breddar.

I dag är förundersökningsprotokollet på 9 000 sidor och till det kommer diverse sidoprotokoll från till exempel telefontömningar och annat.

Först på senare tid har försvarsadvokaten Melka Kjellberg fått tillgång till hela polisutredningen.

Advokat Melka KjellbergFoto: CHRISTER WAHLGREN

– Det säger sig självt att det tar tid att läsa in en sådan mängd papper. Jag är inte speciellt långsam i läsandet, men man måste ta till sig det man läser och hittills har jag uppskattningsvis hunnit med hälften av materialet, säger hon.

Därför har advokaten vid flera tillfällen till både tingsrätten och hovrätten begärt att domstolen förordnar ytterligare en advokat som försvarare.

Redan i juni skrev också den misstänkte 21-åringen själv till Kristianstads tingsrätt och begärde att rätten skulle utse ytterligare en offentlig försvarare i målet. 

– Jag tänker att vi skulle kunna läsa hälften var och informera varandra om innehållet. På så viss hade vi snabbat upp hela processen, säger Melka Kjellberg.

Men åklagaren Kristina Amilon har vid flera tillfällen ihärdigt yrkat avslag på begäran. Enligt henne avviker inte polisutredningen nämnvärt från andra utredningar i liknande mål.

Polisen sökte efter bevis längs Vramsån i Tollarp, söder om Kristianstad.Foto: JENS CHRISTIAN

Hon anser också att det inte är frågan om en mer komplicerad rättslig fråga där specialistkunskaper behövs. Enligt åklagaren har försvaret dessutom löpande fått tillgång till vissa delar av förundersökningsmaterialet.

I ett yttrande till hovrätten betonar Kristina Amilon också att hon bedrivit förundersökningen som ensam åklagare – även om hon fått hjälp av både poliser och civila utredare.

– Men det är ju så polisutredningar bedrivs, konstaterar åklagaren.

Försvarsadvokaten Melka Kjellberg är besviken på den brist för förståelse som visats.

– Det hela blir ju till en rättssäkerhetsfråga. Jag tycker åklagaren borde ha större förståelse, säger advokaten.

Hon säger också:

– Jag tänker dessutom på om jag i dessa pandemitider själv skulle bli sjuk, då kan inte målet handläggas. Samtidigt kan jag inte bortse från det faktum att tingsrätten både tagit in en extra ordförande och flera nämndemän för just den sakens skull.

”Tunn bevisning”

När en eventuell rättegång i målet kan starta är fortfarande ovisst.

– Nu måste jag ju ges möjligheten att läsa in hela utredningen först. Det tar säkert sin tid. Tidigast i oktober kan det nog väckas åtal och därefter rättegång.

Polisen undersöker ett markområde där 21-åriga Emilia Lundberg försvann. Foto: JENS CHRISTIAN

Enligt Melka Kjellberg är dock bevisningen tunn. 21-åringen har hela tiden nekat till brott.

– Här finns bara indicier. Åklagaren har plockat ihop småbitar och lagt ett eget pussel. Det finns inget som styrker att min huvudman utfört mordet.

Polisprofessorn Leif GW Persson har tidigare också ifrågasatt bevisningen i målet.

TV: Mannen dömdes till terapi - misstänks ha mördat Emilia

Mannen dömdes till terapi - misstänks ha mördat Emilia