Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

89-åring sparkade åldrig kvinna blodig

Så många brott anmäldes i Sverige 2019
Kvinnan har berättat för polisen att hon har en sprayburk från Clas Ohlson för att försvara sig mot den 89-årige grannen
Foto: HENRIK JANSSON

En mångårig osämja mellan en 89-årig man och en kvinna i 80-årsåldern har slutat med åtal. Mannen anklagas av kvinnan för att ha varit hotfull. Konflikten gick över styr när de möttes vid hissen i slutet av maj i år.

89-åring åtalas för att ha sparkat kvinnan så hårt att hon började blöda och fick söka sjukhusvård.

För sex månader sedan ringde kvinnan på hos ett grannpar. Hon var rädd och ledsen. Blod flöt nedför hennes vänstra skenben. Grannen som är sjukvårdskunnig konstaterade att kvinnan hade ett stort blödande sår på benet. 

Den åldriga kvinnan berättade att en 89-årig granne som hon sedan länge var rädd för hade sparkat henne på benet. Inte en gång utan flera gånger, enligt kvinnan.

De hade mötts när hon kom upp i hissen till sin lägenhet. Den 89-årige grannen öppnade dörren och ska då ha attackerat henne.

Grannarna hjälpte

Grannarna som hon sökte hjälp hos tog hand om kvinnan tills en polispatrull kom till adressen.

Förundersökningen som följde handlar om en mångårig ovänskap mellan kvinnan och 89-åringen. Hon berättar i förhör att mannen vid flera tillfällen ska ha varit hotfull mot henne .

Kvinnan påstår att mannen bland annat ska ha sagt följande:
”Jag ska kasta dig så långt ner att du dö.” 

Hon har tidigare polisanmält honom men polisen har lagt ned anmälningarna eftersom det stått ord mot ord om vad som ska ha hänt.

Mannen nekar

Kvinnans uppfattning är att mannen har agg mot henne och som självförsvar har hon haft en sprayburk från Clas Ohlson. Den har hon dock inte använt vid något tillfälle.

När hon i slutet av maj mötte mannen vid hissen hade hon inte möjlighet att använda sprayburken eftersom hon höll några kuddar i famnen.

Den 89-årige mannen är oförstående. Han har förhörts och nekar till brott. Det är i stället han som anklagar kvinnan för att ha varit otrevlig mot honom. Han förnekar inte att de möttes vid hissen. 89-åringen påstår att hon knuffade ut honom, och att något annat inte hände.

Bor i sommarstugan

Inte heller den här gången finns några vittnen till själva händelsen. Men åklagaren anser att kvinnans berättelse om hur hon blev sparkad styrks av vad hon berättat för grannarna som hon sökte hjälp hos och vad hon sagt till sin son.

I förundersökningen finns bilder på ett stort sår som kvinnan fick på vänster skenben.

Sonen berättar för polisen at mamman numera känner sig otrygg i sitt eget hem på grund av grannen och ofta väljer att bo i sommarstugan för att slippa möta grannen.