Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

42-åring spred försvars- hemligheter på nätforum

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
42-åringen åtalas vid Kristianstad tingsrätt.
Foto: JENS CHRISTIAN

En 42-årig man misstänks ha diskuterat aktiva svenska militära baser på ett internetforum – och deras exakta platser.

Nu misstänks han för grov obehörig befattning med hemlig uppgift – och riskerar fängelse i flera år. Han nekar till brott.

– Det ligger utanför mitt intresseområde. Jag sysslar med historia, säger han i förhör.

En 42-årig man i Kristianstad kommun misstänks ha skrivit om hemliga militära uppgifter på ett internetforum från september 2015 till och med juni 2016.

Enligt misstankarna har mannen gjort det utan syfte att det ska nå andra länder men fortfarande på ett otillåtet sätt röjt hemliga uppgifter om försvarsverk av hemlig natur – som kan innebära fara för rikets försvar.

På forumet har 42-åringen publicerat hemliga uppgifter om elva försvarsanläggningar i Sverige och brottet ska bedömas som grovt eftersom uppgifterna har stor betydelse för rikets försvar, enligt åtalet. 

”Jag har inte förstått”

När 42-åringen delgavs misstanke om brottet nekade han i förhör till att ha varit medlem på internetforumet. Enligt utredaren hade kontot kopplats till 42-åringen genom telefonnummer, mejladress samt namn.

– Jag kan inte ta ställning till det för jag har inte förstått vad jag har gjort, säger han i förhör.

Mannen berättar att han har ett stort intresse för svensk militär och militärhistoria. Men att den huvudsakligen inriktar sig på 1900-talet och tidigare.

42-åringen misstänks för brott mot rikets säkerhet.
Foto: POLISEN

”Jag sysslar med historia”

Men på internetforumet finns trådar som skriver ut koordinater och exakta platser för svenska militärbaser. Något 42-åringen misstänks ha varit delaktig i.

– Det ligger utanför mitt intresseområde. Jag sysslar med historia, säger han i förhör.

Forumet upphörde att existera under slutet av 2017 och därmed försvann 42-åringens konto. 

Mannen har nu åtalats vid Kristianstad tingsrätt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Fängelsestraffet för brottet är minst sex månader och högst fyra år.

SE FLER NYHETER: Se dramatiska bilderna från branden

Misstänkt mordbrand i Alvesta kommun.