40-åring med koppling till Bandidos sålde dynamit

Polisen gjorde stora beslag av bland annat Dynamex i oktober förra året när de tre männen greps.
Foto: Polisen
Uppgifter i utredningen pekar mot att Bandidos ska ha erbjudits att köpa sprängämnen av en av de åtalade. Mc-gänget skulle få ett ”smakprov”.
I ett loftrum hemma hos den åtalade 40-åringen hittade poliser två apterade sprängladdningar
Foto: Polisen
När polisen gjorde husrannsakan hos 40-åringen hittade man två apterade laddningar i hans soffa. Förpackade och klara att användas.

Tre män har i dag åtalats i Eksjö tingsrätt för att ha hanterat minst ett halvt ton sprängämnen. En av männen, en tungt kriminell 40-åring, misstänks ha sålt 70 kilo sprängämnen. I utredningen finns uppgifter att han haft kontakt med Bandidos som erbjöds ett ”smakprov”.

40-åringen har erkänt att han hanterat sprängämnen och även erkänt grovt vapenbrott men påstår att han gjort det på uppdrag av personer han inte vill namnge. 40-åringen tillhör enligt polisen den organiserade brottsligheten i Värnamo och misstänks ha kopplingar till ledande personer inom kriminella mc-gänget Bandidos.

Polisen hade tidigt uppgifter om att det fanns sprängämnen i en fastighet som ägs av en 62-årig företagare. Han hade själv kontaktat polisen den 4 januari 2019 och ville inom ramen för vapenamnestin lämna över det men fick veta att han skulle göra det själv. Det gjorde aldrig 62-åringen. Han befinner sig numera utomlands. Polisen hade åtminstone den 8 oktober, efter tillslaget, mejlkontakt med honom.

62-åringen är sedan i maj 2019 efterlyst efter att han låtit bli att inställa sig för att avtjäna ett fängelsestraff för grovt skattebrott.

Träffade aldrig sin hyresvärd

En av de åtalade, en 25-årig man, blev senare hyresgäst på samma fastighet. Men han träffade aldrig 62-åringen.

– Vi har bara haft kontakt via telefon. Han och jag gjorde upp ett kontrakt om att jag skulle sälja av det som fanns på området. Därför gick jag runt och tittade vad som fanns, säger 25-åringen i ett förhör.

Men han fick också i uppdrag av 62-åringen att elda upp lagret med sprängämnen, enligt vad han berättar i förhör.

25-åringen slog själv larm under förra året till en polisman att det fanns sprängämnen på tomten men det ledde inte till någon åtgärd från polisen. Sprängämneslagret fanns i en av två så kallade kasuner.

Först när 25-åringen drygt en månad senare, i oktober, kontaktade samma polisman och berättade att det skulle ske en leverans av sprängämnen slog polisen till. 25-åringen stoppades i sin bil den 5 oktober 2020 på en landsväg vid Hillerstorp och anhölls. Han berättade då på nytt om sprängämneslagret.

Misstänktes vara tjänstefel

Det faktum att ingen polis agerade vid första kontakten med 25-åringen har utretts av Särskilda åklagarkammaren som misstänkt tjänstefel. Åklagare kom fram till att inget fel begåtts.

Samtliga tre åtalade misstänks för synnerligen grovt brott mot lagen om förbud mot brandfarliga och explosiva varor.

25-åringen har i förhör berättat att han kom i kontakt med 40-åringen och 42-åringen när han köpte narkotika. De två männen fick då veta att det fanns sprängämnen på tomten där 25-åringen hyrde.

Det handlar bland annat om 599,08 kg dynamitsprängämnen och 96 sprängkapslar som 40-åringen och två andra åtalade hanterat mellan den 1 juni till den 7 oktober 2020. 

40-åringen misstänks ha sålt omkring 70 kg sprängämne till en person som inte gått att identifiera. 

– Vi har gjort försök genom att titta på kommunikation och titta på bankkonto men vi har inte lyckats utifrån den undersökningen säger kammaråklagare Jessica Andersson.

Beslagen gjordes i Eksjö och Gnosjö efter att polisen kontaktats på nytt av 25-åringen en andra gång, den 5 oktober förra året. Dagarna efter greps 40-åringen och den 25-årige mannen.

I förhör har 25-åringen uppgett att 40-åringen berättat att Bandidos skulle få ett ”smakprov”. 

40-åringen åtalas även för synnerligen grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott efter att poliser hittat två apterade sprängladdningar i hans bostad. 

40-åringen och 42-åringen är fortsatt häktade medan 25-åringen har försatts på fri fot.
Han har numera skyddad adress.