Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

31-åring åtalad – slog ihjäl bondkatt med sten

31-åringen kommer från lettland men har bland annat vistats i England. Han har inte förklarat varför han slog ihjäl katten.Foto: Polisen
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den 31-årige hemlöse mannen från Lettland har inte kunnat lämna någon förklaring. Men vittnen såg hur han slog ihjäl en katt med en sten vid Sundspromenaden i Malmö.

– Han slog med tillhygget mot kattens huvud många gånger, säger ett vittne.

31-åringen ska genomgå en rättspsykiatrisk utredning. 

31-åringen har vistats flera år i England, enligt vad han själv berättar. Sedan en tid har han varit i Malmö och bott på parkbänkar. 31-åringen tycks inte ha uppmärksammats av polis förrän på kvällen den 8 november.

Då greps han en polispatrull som hittade honom sittandes i vattnet vid Sundspromenaden i Malmö. 31-åringen var helt naken.

Polis hade kallats till dit efter att flera personer hört utdragna skrik från en katt. Ett vittne som befann sig tio meter från mannen såg hur han upprepade gånger slog en katt i huvudet med en sten.

Ville döda katten

– Han var medveten om att han slog, han ville ta död på katten, det var det intrycket som jag fick, säger ögonvittnet i förhör hos polisen.

När han och andra sprang ut på Sundspromenaden tog 31-åringen katten med sig och slängde den sedan i vattnet. Inför ögon på de som försökt ingripa tog han av sig sina kläder och satte sig i vattnet.

Där satt han tills polis och räddningstjänsten kom och tog upp honom.

Polispatrullen insåg snabbt att 31-åringen föreföll lida av någon form av psykiatrisk störning och han fördes till psykiatrisk klinik för bedömning. Den ledde inte till att 31-åringen tvångsvårdades någon längre tid. Tio dagar senare upptäcktes han på nytt i Västra hamnen när han stod och rev sönder papper som han slängde i vattnet.

Hotade häktesvakter

Efter den händelsen blev han häktad. 31-åringen misstänks också för olaga hot mot två häktesvakter som han hotat döda.

Försöken att hålla förhör med 31-åringen har misslyckats eftersom han vägrat svara på frågor och i stället kommit med anklagelser mot polisen. Tingsrätten har beslutat att han ska genomgå en rättspsykiatrisk utredning.

Kattens ägare, en kvinna, har berättat för polisen att katten som mannen dödat är en bondkatt som hon och hennes sambo köpt för en symbolisk summa av en granne vid deras sommarställe. Katten var tre till fyra år gammal. 

Ägaren vill ha 10 000 kronor i ersättning för psykiskt lidande. 31-åringen åtalas som misstänkt för djurplågeri, skadegörelse och olaga hot.