Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Egzon Callaki, 28, brände ihjäl två män som hämnd

Döms för knivmord och mordbrand
Egzon Callaki, 28, har dömts till livstids fängelse vid Halmstads tingsrätt.
I 28-åringens bil hittades blodspår.
Foto: POLISEN
Egzon Callaki fångades på en övervakningskamera när han fyllde på bensindunken.
Foto: Polisen

Egzon Callaki, 28, fyllde på en bensindunk och begav sig mot studentboendet i Halmstad.

När han såg sitt offer sa han ”long time, no see” och knivhögg honom i bröstet framför flera vittnen i lägenheten. 

På vägen därifrån tömde han bensindunken och tände eld. Den knivhuggna mannen och ytterligare en person dog.

Handlingen beskrivs som hämnd för vad en anhörig till Egzon Callaki utsatts för – och nu döms han till livstids fängelse.

Det var den 6 april i år som polisen larmades till ett studentboende i Halmstad med anledning av ett bråk och en brand i närheten.

I anslutning till branden hittades en skadad, blödande man som fördes till sjukhus där han senare avled. 

Dagen efter, när branden släckts, hittades kvarlevor av ytterligare en person. De båda visade sig vara utländska gästarbetare och Egzon Callaki, 28, åtalades för att ha mördat dem båda. 

Två personer dog vid mordbranden.
Foto: CASPER JOHANSSON / FOTOGRAF CASPER JOHANSSON
28-åringen försökte ta sig in i en annan bostad med motorsåg.
Foto: Ur polisens förundersökning
Branden spred sig till flera byggnader.
Foto: FOTOGRAF CASPER JOHANSSON

Döms till livstids fängelse

Egzon Callaki ska sedan tidigare ha haft en konflikt med de två gästarbetarna. Av utredningen framgår att konflikten grundar sig i att en anhörig till Egzon Callaki utsatts för brott av två av gästarbetarna. En polisanmälan gjordes i det fallet men förundersökningen lades ner i februari.

Samma kväll som utredningen lades ner attackerade Egzon Callaki gästarbetarnas hem med motorsåg och ristade in skador i dörren med sågen. Skadorna på dörren ska ha kostat nästan 28 000 kronor att reparera.

I förhör erkände Egzon Callaki att han ville skada den man som gjort illa hans anhörig. Därefter tillbringade Egzon Callaki mycket tid med att försöka få tag på gästarbetarna. Bland annat försökte han få tag i dem genom Facebook och deras arbetsgivare. 

Efter två månaders sökande, den 6 april, fick Egzon Callaki reda på var gästarbetarna befann sig på nytt. Han åkte till en Shell-mack ett par kvarter bort från studentboendet och hade med sig en dunk bensin som han tankade full.

När han kom till stugcentralen sökte han upp lägenheten där måltavlan befann sig. Det första han sa när deras ögon möttes var ”long time, no see”, enligt domen. 

Samtidigt drog han upp en kniv, men konfronterades av flera av männen i lägenheten. Egzon Callaki tappade kniven och fick även själv skärskador i handgemänget. Till slut kunde han ändå hugga en av männen flera gånger i ansiktet och på kroppen.

Branden spred sig till flera byggnader.
Foto: POLISEN
Flera byggnader totalförstördes.
Foto: Jens Christian
Kniven som 28-åringen använde till att mörda en av gästarbetarna.
Foto: POLISEN

Hällde bensin utanför huset

Därefter hämtade Egzon Callaki bensindunken från bilen och hällde utanför huset där två av dem han tidigare bråkat med bodde – sedan tuttade han på.

Under rättegången förklarade Egzon Callaki att han ville skrämma gästarbetarna som var inne i lägenheten och för att markera. Han var rädd för att de skulle komma ut och skada honom. Han hittade en tändare på marken och tände därefter på bensinen – när elden flammade upp tog hans skägg och ena fot fyr. 

Egzon Callaki menar också att han inte trodde att branden skulle eskalera så mycket på så kort tid. Han trodde heller ingen skulle dö eftersom det fanns fönster mot baksidan, hävdar han i rätten. 

Den knivskadade mannen hann ta sig ut från huset men berättade för räddningstjänsten att det var en person kvar där inne. Han fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Räddningstjänsten försökte rädda den andre gästarbetaren som var kvar i huset men lyckades inte eftersom röken var för tät.

Inte förrän senare konstaterades hans kvarlevor i resterna av branden. 

Branden spred sig till ytterligare flera lägenheter i området och ett 30-tal lägenheter behövde evakueras.

Livstids fängelse

Egzon Callaki syntes inte till på plats men sökte själv vård eftersom han skadade handen i det tidigare slagsmålet. Han luktade också bensin och hade brännskador – vilket gjorde det lätt för polisen att gripa honom.

Den rättsmedicinska undersökningen av den gästarbetare som brann inne har inte kunnat konstatera en exakt dödsorsak. Det menar tingsrätten att det inte är någon förmildrande omständighet.

I rätten hävdar Egzon Callaki att han inte hade för avsikt att hugga ihjäl gästarbetaren som dog av knivskadorna. Tingsrätten tror inte på hans förklaring.

Att hugga någon med kniv i halsen och mot bröstkorgen är ett angrepp som typiskt sett är ägnat att orsaka en persons död”, skriver tingsrätten i sin dom. 

Nu har Egzon Callaki dömts till livstids fängelse för mord, grov mordbrand, förberedelse till grov misshandel och skadegörelse. 

SE FLER NYHETER: Klanslagsmålet – timmarna som lamslog Lund

Se minidokumentären om klanslagsmålet exklusivt med premium