Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fartyget hade kokain för 100 miljoner i lasten

27 gripna i stor smugglingshärva
Fartyget hade lämnat Helsingborg när det bordades av en särskild insatsstyrka från danska polisen.Foto: CLAUS BECH / RITZAU TT NYHETSBYRÅN
SE FLER BILDER PÅ TOPNEWS.SEFoto: TOPNEWS.SE

27 personer ställs inför häktningsdomare i Köpenhamn under söndagen.

Personerna misstänks för inblandning i en jättelik smugglingshärva med hundra kilo kokain – värt uppåt 100 miljoner kronor i gatuledet.

Narkotikan fanns ombord på ett containerfartyg och lastades av till sjöss. Några timmar innan hade fartyget lagt ut från Helsingborg.

Alla ombord på fartyget samt tre ytterligare personer har gripits, uppger dansk polis. Samtliga misstänkta ska vara utomnordiska medborgare.

Enligt ett pressmeddelande från Köpenhamnspolisen stoppades fartyget i en stor, koordinerad aktion.

Containerfartyget ”Duncan Island” hade seglat från Ecuador och var på väg till Sankt Petersburg. Fartyget seglar under bahamansk flagga och ska bland annat ha haft bananer och broccoli i lasten.

Men det som intresserade dansk polis var något helt annat – ett stort parti med kokain, värt uppåt hundra miljoner kronor på gatan.

När dansk polis slog till ska det ha varit frukten av ett internationellt underrättelsearbete.

Polisen kunde följa fartyget rutt och visste att det tidigare lagt till i Helsingborgs hamn, som det lämnade under lördagsmorgonen.

Fartyget ska därefter ha gått norrut genom Öresund och rundat Själland innan det kom in i Langelands Bält. Söder om Stora Bältbron ska så något ha kastats överbord till en väntande mindre ribbbåt.

Se fler bilder på topnews.seFoto: TOPNEWS.SE

Se fler bilder på topnews.se. 

Seglade vidare

Containerfartyget ska därefter ha seglat vidare, men stoppades senare av dansk polis som bordade skeppet i närheten av tyskt vatten. På söndagen ligger fartyget förtöjt i hamnen i Kalundborg på östra Själland.

De 27 misstänkta anhölls redan under lördagen. Enligt dansk polis finns fler misstänkta som fortfarande är på fri fot.

I insatsen ska bland andra danska polisens särskilda insatsstyrka AKS ha deltagit. Styrkan sätts vid särskilda händelser och vid terrorbekämpning i Danmark. 

I den mindre båt som tog emot narkotikan befann sig tre personer, en 50-årig rysk medborgare samt två män från Lettland, båda i 40-årsåldern.

Besättningen på det stora fartyget uppges bestå av personer som är medborgare i Filippinerna, Ryssland, Lettland, Ecuador, Ukraina och Indien.

De tre män som tog emot narkotikan i den mindre båten ska efteråt ha seglat vidare mot Spodsbjerg. Där blev kokainet omlastat i bagagerummet på en Hyundai.

En stund senare greps trion på bar gärning när de hanterade det misstänkta partiet.

Mottagarna väntade

Enligt Köpenhamnspolisen ska avsikten ha varit att kokainet skulle ha distribuerats till kontakter i både Köpenhamn och andra platser i Skandinavien, troligen även till Sverige.

– Vi är självklart mycket nöjda med att så mycket narkotika inte hamnar på gatan. Nu efterforskar vi vidare vilka mottagarna skulle ha varit, säger Dannie Rise, polisinspektör vid Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande.

Han säger också att drogförsäljningen göder den kriminella verksamheten.

– Pengar som kommer in från narkotikaförsäljning investeras i vapen, bilar och annat som stöder den organiserade kriminaliteten. Därför är det så viktigt att kunna bryta de här kedjorna. 

Häktningsförhandlingarna hålls under söndagen bakom stängda dörrar i Köpenhamns tingsrätt. Flertalet av de anhållna förnekar brott. 

I Stockholm har kokainet ökat kraftigt