Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

27-årig vän misstänks för mordet

18-åriga Elin Klinteberg från Höör mördades i mars tidigare i år. Nu åtalas en misstänkt 27-årig man för mordet.
18-åriga Elin misstänks ha blivit mördad.
Foto: Privat
Den 27-årige mannen har erkänt att han dödade sin vän Elin.

Elin, 18, tros ha blivit ihjälslagen med en hammare i sin väns husbil.

Nu åtalas den misstänkte 27-årige mannen för mord.

Enligt misstankarna har han efter händelsen grävt ner kroppen i sin egen trädgård – och försökt göra sig av med bevis i en damm.

Sedan hjälpte 27-åringen till med att leta efter Elin, tills han efter ett drygt dygn erkände att han dödat sin vän. 

– Till slut så ändrar han sig och berättar att han slagit ihjäl henne och grävt ner kroppen och berättar var de här föremålen som han har gjort sig av med ska finnas, säger kammaråklagare Mathias Larsson.

27-åringen åtalas vid Lunds tingsrätt för att ha slagit ihjäl Elin med en hammare. Enligt misstankarna skedde det i en husbil, varpå han flyttade och grävde ner kroppen i sin egen trädgård.

– Mannen och målsägande har varit tillsammans själva i en husbil som han bor i. Han har utsatt henne för ett kraftigt, väldigt omfattande våld med tillhygge i form av en hammare, säger kammaråklagare Mathias Larsson och fortsätter:

– Det är upprepade hammarslag som gör att hon avlider.

Enligt misstankarna ska mannen ha gjort sig av med hammaren och Elins tillhörigheter genom att kasta dem i en damm. Ett vittne ska också ha sett 27-åringen vid dammen under dagen den 30 mars. 

Vidare har blodspår från Elin hittats på mannens glasögon och händer efter att han greps.

– Sedan har han förflyttat kroppen och grävt ner den. Sedan har han gjort sig av med hennes tillhörigheter och försökt att städa i den här husbilen, säger Mathias Larsson.

– Han har grävt ner kroppen på tomten där han bor. Föremålen har han kastat ifrån sig i en damm väldigt nära där han bor.

Ett vittne, som kommer att höras i tingsrätten, har hört ett skrikande under natten mellan den 29 och 30 mars.

Sökandet efter Elin var intensivt under natten. När hon hittades var den nu mordmisstänkte 27-åringen redan misstänkt i utredningen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ett misstänkt mordvapen hittades några dagar efter det misstänkta mordet.
Foto: JENS CHRISTIAN

Anmäldes försvunnen

Elin Klinteberg, 18, anmäldes försvunnen under natten till den 30 mars. Hon hade då lämnat en väns bostad.

Enligt vad Elin berättat innan hon gick var att hon skulle promenera hem. Dagen därpå gick polisen ut med en efterlysning av Elin:

Kvinnan är cirka 160 centimeter lång, har brunsvart hår och glasögon. Vid tiden för försvinnandet var hon troligtvis klädd i ett par mönstrade byxor, svart jacka, svarta sneakers med vita detaljer och en T-shirt med Musse Pigg på.”

På morgonen den 30 mars hade Elin fortfarande inte dykt upp till sitt hem. 

– Det kommer fram snabbt att det var han som träffade henne senast. Men han förnekar all kännedom om detta. Det framgår även att han har försökt att ringa henne och det är för att ge sken av att han också letar efter henne, säger Mathias Larsson.

Delade efterlysning

Flera engagerade sig i försvinnandet och vänner och bekanta i Höör sökte under över ett dygn efter Elin. En av dem som hjälpte till var den nu mordmisstänkte 27-åringen som delade en efterlysning av Elin på Facebook. Och själv hjälpte till att leta. 

Enligt uppgifter till Kvällsposten ska 27-åringen under natten innan hon hittades ha berättat för andra som letade att han behövde avbryta sökandet då han var trött och behövde sova. När vänner sedan knackade på hans bostad under natten släppte 27-åringens familj inte in dem i huset, enligt uppgifter.

Under morgonen den 31 mars gjorde polisen tekniska fynd som riktade skarpa misstankar mot 27-åringen.

– Man gör blodfynd med hjälp av hundpatrull i den här trädgården under morgonen, säger Mathias Larsson.

Klockan 08.55 den 31 mars greps 27-åringen som misstänkt för människorov. Klockan 11.02 rubricerades misstankarna om till mord.

En husbil bogserades från brottsplatsen.
Foto: JENS CHRISTIAN

27-åringen erkände relativt omgående att han dödat Elin, men han har förnekat mord.

Varför har han dödat henne?

– Jag vill inte spekulera i det utan jag tror att det kommer att klarna under rättegången. Det finns inget som tyder på att det har varit en planerad gärning, säger kammaråklagare Mathias Larsson.

Det är något som hänt under natten?

– Ja, på något sätt. Det kan vara en ganska så hastigt uppkommen situation.

”Förtvivlad över vad som hänt”

Enligt 27-åringens försvarsadvokat Maria Grosskopf förnekar mannen till mord.

”Det var inte hans avsikt att kvällen skulle få det här tragiska slutet. Han är förtvivlad över vad som hänt och mår väldigt dåligt. Han förstår inte själv hur det kunde ske och önskar givetvis att han agerat annorlunda så att det aldrig hänt”, skriver Maria Grosskopf i ett sms till Kvällsposten.

Enligt vad flera personer berättat för Kvällsposten var Elin Klinteberg och 27-åringen bekanta. De hade setts tillsammans flera gången under tiden före hennes död, bland annat när de var ute och promenerade.

– Den bilden jag har är att de har varit nära vänner och att det har umgåtts mycket under i alla fall en kortare period innan den här händelsen. En intensiv men kort period helt enkelt. Det verkar inte ha varit en närmare relation, inget parförhållande, säger åklagaren Mathias Larsson.

Enligt en preliminär bedömning av 27-åringens psykiska status framkom ingenting som gör att psykisk störning kan misstänkas. Experterna förordade dock att en mer utförlig undersökning genomförs, där 27-åringen kan observeras under längre tid.

Åklagaren har också garderat sig med ett andrahandsyrkande utöver mordmisstankarna. Det rubriceras som synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.


Åtal väckt och vännen misstänkt • Kroppen grävdes ner
Vänner och anhöriga slöt upp när Elin Klinteberg, 18, begravdes i Höör i april i år.

Åtal väcks efter mordet på Elin i Höör