Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

23-åringen sköt man för att få hans mobil

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige
Polisen uppgav samma dag som 20-åringen skjutits att det fanns flera vittnen i Tomelilla såg vad som hände.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen spärrade av delar av Tomelilla efter skjutningenFoto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett bråk om en mobiltelefon ledde till att en ung man i 20-årsåldern blev skjuten och var nära att dö.

Mannen som misstänks för mordförsöket i Tomelilla dömdes nyligen i två olika tingsrätter.

Han är nu efterlyst och kan fortfarande vara beväpnad.

Strax före klockan 13 den 18 mars befann sig en grupp yngre personer på Torsgatan i centrala delarna av Tomelilla, bara några kvarter ifrån Hasse & Tage-muséet. Av någon anledning började en 23-årig man och en 19-åring då bråka med en av de yngre personerna.

Bråket handlade om en mobiltelefon, enligt uppgift till Kvällsposten. Den yngre mannen blev på okänt sätt fråntagen sin mobiltelefon, och när han protesterade misstänks en av de två – antingen 23-åringen eller 19-åringen – ha tagit fram ett vapen och skjutit honom.

Flera källor uppger för Kvällsposten att det var 23-åringen som höll i vapnet.

Flera vittnen på platsen

Exakt vad som sedan hände är oklart, men kammaråklagare Åsa Okmark misstänker att 23-åringen och 19-åringen även försökte döda tre andra personer som befann sig på Torsgatan.

De två männen försvann efter skottlossningen innan polis och ambulans kom till platsen. Kvar på marken låg den svårt skadade yngre mannen. Polisen uppgav senare att offret är i 20-årsåldern.

Efteråt fanns det kvar flera vittnen på Torsgatan. Senare samma dag uppgav polisens presstalesperson Katarina Rusin till Kvällsposten:

– Det var ett stort antal personer på plats när vi kommer dit så det är många iakttagelser att höra.

Polisen använde både helikopter och hundpatrull för att söka efter de två misstänkta gärningsmannen. 

Kom frivilligt

På söndagskvällen kom oväntat en av de misstänkta, 19-åringen, till polisen i Malmö och överlämnade sig. Han blev senare häktad som misstänkt för mordförsök. 19-åringen är känd av myndigheterna sedan tidigare och har bland annat dömts för narkotikabrott.

Men det finns även en annan misstänkt, och det ska enligt flera källor vara en 23-årig man.

Han är också känd sedan tidigare av polisen och dömdes nyligen i två olika tingsrätter för bland annat utpressning och hot mot en polisman. Utpressningen inträffade för två sedan då han tillsammans med en annan man sökte upp en person för att tvinga honom att betala en skuld.

23-åringen nekade till alla misstankar om utpressning men fälldes bland annat av DNA-spår som hittats i en källare. I båda fallen dömdes 23-åringen till skyddstillsyn och samhällstjänst.