Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

23-åring på stöldturné – draget: färgade håret

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
23-åringen fångades på kamera när han stal glasögon på Optikern.
Foto: POLISEN
26-åringen har dömts till sex månaders fängelse.
Foto: POLISEN

Den 23-årige mannens stöldturné tog fart när han gick in på Väla köpcentrum i Helsingborg och stal en parfym för 699 kronor.

Efterföljande år lyckades han stjäla glasögon, en elsparkcykel och konstskulpturer från flera olika butiker. Sammanlagt stal han saker för 44 574 kronor.

Vid ett tillfälle slog han till mot samma butik två dagar efter varandra – och hade då färgat håret för att inte kännas igen. 

Nu har han dömts till sex månaders fängelse. 

Den 27 januari i fjol gick 23-åringen in på Väla centrum i Helsingborg. Han tog sig där fram till underklädesbutiken Victoria Secret och tog en parfym värd 699 kronor innan han lämnade platsen. Stölden fångades av en övervakningskamera. 

Det innebar starten för 23-åringens stöldturné som skulle komma att pågå i drygt ett års tid. En och en halv månad efter parfymstölden slog han till igen på köpcentrumet Väla. Han gick in på optikern tillsammans med två kvinnor, enligt förundersökningen.

Därefter plockade 23-åringen på sig två glasögonbågar av märket Tom Ford och Prada. Bågarna värderades till 4 940 kronor och butikspersonalen märkte av att bågarna var borta när 23-åringen och kvinnorna lämnade platsen. Även denna stöld fångades på övervakningsfilm.

26-åringen fångades på övervakningskameran när han stal parfym.
Foto: Polisen

”Jag var inne på Biltema”

– Jag var hos mamma och sen åkte jag till Väla. Jag gick runt och till slut in på Optikern. Där inne tog jag brillorna. Jag minns inte exakt vad som hände men jag tog dem. Jag tror jag la dem i höger jackficka. Jag minns inte om jag la glasögonen i samma ficka. Jag minns att jag tog dem, säger 23-åringen i polisförhör.

Drygt två månader senare dykte han upp på Biltema i Helsingborg. Där tog han elsparkcykel värd 12 499 kronor i händerna och gick ut – utan att betala.

Den 3 maj gick 23-åringen in på Orrefors på Väla köpcentrum. Han plockade på sig ett konstglasföremål värderat till 10 000 kronor och tog sig ut från butiken. Dagen efter dök 23-åringen upp igen. Denna gång med orangefärgat hår. Personalen larmade därför till väktare direkt.

När patrull är nära utpekad gärningsman så syns det tydligt att han nyss har färgat sitt hår”, skriver polisen i sin avrapportering från gripandet.

”Jag vet ingenting”

23-åringen gick ut från Biltemas huvudingång med cykeln.
Foto: POLISEN

Trots att väktare tillkallades hann 23-åringen plocka på sig två konstglasföremål värda sammanlagt 15 000 kronor. 

– Jag var på Väla den dagen med två vänner från skolan. Jag vet ingenting om att jag ska ha gått in på Orrefors, säger han i polisförhör. 

23-åringen stal även 1 436 kronor värt av varor från Bauhaus och gjorde även inbrott på en mobilbutik i Helsingborg. Den 26 januari åtalades 23-åringen misstänkt för de sju stölderna.

Nu har han dömts till sex månaders fängelse för sex fall av stöld och ett fall av ringa stöld. Han har erkänt vissa av stölderna och förnekat andra.

SE FLER NYHETER: Pilot upplockad från botten – 77 år efter andra världskriget

Sköts ner av tyskt plan