Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnan som blev slagen med planka jobbade på kvinnojour

Den unga kvinnan var vid en busshållplats på Lönngatan i Malmö när 22-åringen anföll henne med en trästolpe.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kvinnan fick mycket allvarliga skallskador. 22-åringen åtalas för mordförsök på henne.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Polisen
22-åringen pratade i telefon med sin mamma när han greps av polis.

Den psykiskt sjuke 22-åring som i november förra året slog ned en ung kvinna med en trästolpe vid en busshållplats i Malmö åtalas för mordförsök på henne. Kvinnan fick mycket allvarliga och livshotande skallskador.

Han åtalas också för att ha försökt misshandla en man samma kväll och för att vid ett tidigare tillfälle ha jagat en släkting med en slägga.

Den unga kvinnan hade precis avslutat sin utbildning och hade blivit erbjuden en doktorandtjänst men också andra anställningar. Hon hade under studietiden arbetat ideellt på en kvinnojour.

Hon vårdas fortfarande för skadorna han gav henne när hon fick flera slag med trästolpen. Troligen har kvinnan fått livslånga men, enligt uppgifter i förundersökningen.

22-åringen har en lång historia av allvarliga psykiska problem. Anhöriga har bland annat berättat att han även varit våldsam mot släktingar. Han har också anklagat några av dem för att använda ”svart magi”. Under utredningen av mordförsöket på den unga kvinnan framkom att han året innan misshandlat en släkting och jagat denne med en slägga.

Erkände när han greps

22-åringen greps cirka kl. 01.47 på natten. Första samtalet om överfallet på kvinnan kom till polisen kl 00.47.. När poliser närmade sig 22-åringen satt han på en bänk och pratade i telefon med sin mamma. Han ville ha hennes hjälp att komma in i bostaden. Hon hörde då poliserna närma sig hennes son och börja prata med honom. 

Poliserna som grep 22-åringen skriver i en rapport att 22-åringen hade blodstänk på sina kläder och skor. Han ska också ha erkänt att han slagit en kvinna med en ”pinne” och att han ville döda henne.

Här syns 22-åringen med en stolpe som han bär på. Filmen kommer från en kamera inne i en resebyrå på Lönngatan. Foto: Polisen

Efteråt förstod mamman att hennes son blivit gripen för mordförsöket på den unga kvinnan. 

Mamman hade lämnat sonen samma kväll cirka klockan 20.30. Då hade han fått pengar av henne till cigaretter och föreföll lugn. Men samtidigt fanns en oro att sonen skulle göra något. Senare under kvällen letade släktingar efter honom efter att mamman kommit hem och upptäckt att sonen gått ut.

Filmas med stolpen

Han hade tvångsvårdats året innan och enligt mamman slutat ta den medicin som läkare ansåg att han behövde.
En annan släkting berättar i ett förhör att 22-åringen kunde bli spontant aggressiv och gå emot sin mamma men också andra nära släktingar. Sedan 2018 fanns en förundersökning mot honom för misshandel. Han hade slagit en släkting blodig och även jagat honom med en slägga.

Kvinnan som var nära att dö hade varit på en fest innan hon gick till busshållplatsen. Där satt hon och väntade på en bekant som skulle hämta henne.

Ett vittne som kom i bil med sin mamma såg hur 22-åringen överföll kvinnan.

– Vi trodde först att det var någon vandalisering och sen så sa jag att han slår på en person. Då tutade min mamma och han fortsatte vilket var helt absurt och sen så gick han eller sprang. Jag vet inte. Och sedan stannade vi och ringde ambulansen och hoppade ut och försökte hjälpa, berättar vittnen i ett förhör.

En man som också han kom i bil försökte stoppa 22-åringen när han var på väg från busshållplatsen.

Försökte stoppa 22-åringen

Han skrek till 22-åringen att stanna. Först sprang 22-åringen, sedan stannade han upp och tar handen mot sina fickor. Mannen trodde då att 22-åringen kunde ha ett vapen och backade. Men samma vittne kunde direkt efteråt visa poliser vart 22-åringen gått.

En film som tagits av en övervakningskamera inne på en resebyrå alldeles i närheten av busshållplatsen visar hur en man som med troligen är 22-åringen. Han bär på ett avlångt föremål i handen strax innan kvinnan blir överfallen.

En minut senare går samma person åt andra hållet men bär inget i handen. På filmen ser man hur det nästan direkt efteråt stannar bilar på gatan och hur polis anländer.

Efter mordförsöket på den unga kvinnan kom uppgifter om att 22-åringen jagat en man med en stolpe. Polisen fick kontakt med mannen och 22-åringen åtalas även för försök till misshandel av honom.

 

Har brottsligheten blivit råare?

Se Krimspecial med Lisah Silfwer om blodiga gängkrigen i Sverige.

Texten uppdateras