Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vännen åtalas för mordet på Emilia

Kort innan Emilia Lundberg, 20, försvann fick den unge man som nu misstänks ha dödat henne en dom efter att ha åtalats för tredje gången.
En sorgeplats uppstod på torget i Tollarp efter Emilias död
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: Privat / Privat
Polisen dykare sökte efter Emilia i Vramsån. När hon hittades tillkallades tekniker och ett tält reses vid fyndplatsen
Foto: JENS CHRISTIAN
Här vid Vramsån hittades Emilias kropp
Foto: JENS CHRISTIAN

Den 21-årige mannen åtalas för mord på sin egen vän och barndomskompis i Tollarp i Skåne.

Efter att 20-åriga Emilia hittats död åkte den misstänkte 21-åringen själv hem till offrets föräldrar för att lämna blommor.

Dagen efter greps han av polisen för mord. 

Enligt åtalet ska 21-åringen ha dödat Emilia genom att upprepade gånger huggit henne över stora delar av kroppen med ett vasst föremål.

Kammaråklagare Kristina Amilon har i dag åtalat en 21-årig man för mordet på Emilia. Hon hittades död i Vramsån i Tollarp den 3 december 2019. Hon hade då varit försvunnen i elva dagar.

Dagen efter greps en 21-årig barndomskamrat till Emilia som misstänkt för mordet. Mannen har snart suttit inspärrad i trehundra dagar, men hela tiden nekat till brott.

– Han har stått fast vid samma berättelse hela tiden och har ingenting med händelsen att göra, säger försvarsadvokaten Melka Kjellberg.

Enligt advokaten är 21-åringen lika ledsen över händelsen som alla andra.

– Han önskar verkligen att polisen hittar den som tagit livet av hans barndomsvän, säger hon.

Under den långa polisutredningen har materialet växt i omfång och omfattar nu cirka tiotusen sidor protokoll. Materialet beskrivs så omfattande att försvarsadvokaten vi ett tillfälle begärde ett biträde för att hinna läsa in uppgifterna.. 

Enligt åtalet ska 21-åringen med ett skarpkantat föremål upprepade gånger uppsåtligen skurit eller huggit Emilia i huvudet, halsen, bålen och ryggen. I samband med attacken ska Emilia ha hamnat i Vramsån.

I stämningsansökan nämns inget motiv till gärningen.

– Jag har en uppfattning, men den tänker jag inte delge offentligheten förrän under rättegången, säger åklagaren Kristina Amilon till Kvällsposten.

Emilia ska enligt åklagaren ha dött av de omfattande sårskadorna, och drunkning kan ha bidragit till dödsfallet.

– Vi har arbetat mycket brett i utredningen, följt upp vartenda tips och alla trådar som har kommit in. Vi har mött ett stort samhällsengagemang från de boende i Tollarp, säger Kristina Amilon.

Gjorde efterlysning

20-åriga Emilia anmäldes försvunnen den 23 november 2019. Samma dag gick organisationen Missing People ut med en efterlysning.

Enligt uppgifter skulle Emilia ha setts i Tollarp dagen innan. Därefter var hennes telefon avstängd.

– Jag kan bekräfta att min huvudman träffade Emilia innan. Men det fanns absolut ingen konflikt och därmed inget motiv för gärningen heller, säger försvarsadvokaten Melka Kjellberg.

Enligt åklagaren mördades Emilia den 22 november. Platsen där kroppen hittades misstänks också vara mordplatsen.

 Fem dagar senare inledde polisen en förundersökning om misstänkt människorov. Men man gjorde ingen aktiv sökinsats, vilket polisen inledningsvis fick kritik för.

Den 30 november gjorde i stället frivilliga ett fynd vid Vramsån, som koppades till försvinnandet. Dagen därpå spärrade polisen av det området.

Dagen efter att kroppen anträffats av sjöpolisens dykare anhölls den 21-årige mannen, misstänkt för mord. Samtidigt gjorde polisen husrannsakan i mannens bostad, en villafastighet i samhället.

Bland beslagen fanns bland annat föremål som bevisligen ägdes av Emilia – men som hittades hemma hos den mordmisstänkte. Ett föremål var fuktigt och hade växtdelar som tros ha kommit från Vramsån. 

Vid ån hittades även saker som tillhörde 21-åringen, bland annat en jacka. I jackfickan fanns dessutom ett bestick som tros ha kommit från Emilias bostad. 

Sammanlagd bevisning

– Den sammantagna bevisningen som består av fynd i förening med olika utredningstekniska åtgärder med bland annat mobiltömning, utlåtanden från Nationellt forensiskt centrum och förhör med anhöriga, vänner och vittnen gör att jag nu väcker åtal i ärendet, säger kammaråklagare Kristina Amilon.

Någon fysisk bevisning som stöder självs mordteorin finns dock inte. Det handlar om ett indiciemål där de samlade omständigheterna anses så graverande för 21-åringen att det kan leda till fällande dom.

Under den 16 dagar långa rättegången har åklagaren åberopat förhör med 26 vittnen. Förvaret kommer att kalla sina vittnen. 

21-åringen är tidigare dömd för narkotikabrott, ringa vapenbrott och brott mot knivlagen. 

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).