Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

19-åring greps med skarp sprängladdning på tåg

Dessa brott anmäldes mest i södra Sverige förra året.
Den här pistolen hade 19-åringen i sin ryggsäck. Samma pistol användes för tre år sedan vid ett mordförsök i Malmö.Foto: Polisen
Ryggsäcken innehöll en färdig sprängladdning som 19-åringen hämtat i Malmö.Foto: Polisen
Den här sprängladdningen låg i 19-åringens väska när han satt på tåget från Malmö till Södertälje.Foto: Polisen
19-åringen tog tåget från Malmö C med sprängladdningen i sin ryggsäck.Foto: FREDRIK SAMUELSON

Tullen stoppade i sista minuten en 19-åring som var på väg med tåg från Malmö till Södertälje. I sin ryggsäck hade han en skarp sprängladdning som hade kunnat döda ett stort antal personer om den exploderat inne i tågkupén.

19-åringen hade också en pistol som tidigare användes vid ett mordförsök i Malmö. Han åtalas i dag för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott.

Det var två tulltjänstemän som reagerade på 19-åringen när de gick igenom ett tåg den 2 juli. Det skulle till Södertälje från Malmö C . Han hade en rabatterad ungdomsbiljett som visade att han skulle dit. 19-åringen hade varit en kort tid i Malmö. Det var hans andra besök.

Men avfärden blev aldrig verklighet. 19-åringen gav ett nervöst intryck när han satt i en kupé i väntan på att tåget skulle avgå. När tulltjänstemännen undersökte rycksäcken hittade de en sprängladdning på cirka 1,51 kg med krutstubin och en sprängpatron färdig att användas. Sprängladdningen var förpackad i en burk Crunchy Nuts. Liknande sprängladdningar i samma typ av burk har hittats i Malmö. Burken var inlindad i plast.

19-åringen ljög först och påstod att den innehöll mat. När han i ett förhör fick frågan varför han sagt att det var mat svarade 19-åringen:

– Ja, för att… för att jag liksom, jag visste själv inte vad det var.

I efterhand kunde polisen se på övervakningskameror att 19-åringen gått runt med sprängladdningen på Malmö C.

Pistol inlindad i plast

Han hade också en pistol i ryggsäcken. Även pistolen var inlindad i plast. När polisen senare undersökte vapnet fick man träff. Den användes vid ett mordförsök på Persborgs torg för tre år sedan när en man blev skjuten i buken, men överlevde.

En 31-årig Malmöbo åtalas i samma mål för grovt vapenbrott. Han misstänks för att ha överlämnat pistolen till 19-åringen.

När en expert vid Försvarsmakten undersökte sprängladdning slog han fast att om den detonerat i en tågkupé hade flera personer avlidit. I ett utlåtande skriver Försvarsmakten att följande hade kunnat hända om den apterade sprängladdning detonerat på tåget:

”I tågkupén och dess direkta närhet bedöms alla personer därför kunna få livshotande lungskador.”

19-åringen är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott. När han greps i Malmö skulle han egentligen ha varit på ett behandlingshem. 19-åringen påstår att han skaffat sig stora skulder när han köpt cannabis på krita.

Transporten var från Malmö skulle enligt honom vara ett sätt att betala av på skulden. 

– Jag är skyldig en stor summa pengar, säger han i förhör.

19-åringen förnekar att han skulle ha känt till att det var en sprängladdning och en pistol i hans ryggsäck.