Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

17-åring frias för mordförsök – ringde SOS efter knivhuggen

17-åring friades av hovrätten i Malmö för mordförsök trots att han högg sitt offer sju gånger med kniv. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Händelsen inträffade i Hörby förra året. Foto: Google maps

17-åringen nekar till att ha huggit kamraten. Men bevisen för att han knivhögg honom flera gånger är övertygande. Offret fick sammanlagt sju hugg.

Eftersom 17-åringen ringde SOS Alarm frias han för mordförsök. 

Utredningen av vad som hände den 2 augusti förra året på Hörby fälad när den då 16 år gamla pojken högg sin jämnårige kamrat är tydlig i ett avseende - knivhuggen.

Sju hugg träffade offret. Han blev knivhuggen på bålens högra sida, på vänster skuldra och på höger överarm. Han fick sårskador, en nervskada samt skada på den högra lungsäcken.

Var skyldig pengar

Tillsammans med en tredje pojke hade de gått till fäladen från det HVB-hem där alla tre var intagna. De två 16-åringarna är oense om vad som hände, och det finns två versioner. Pojkarna är också oense om en annan sak - vem av dem som egentligen var skyldig den andre pengar.

En version om knivhuggen kommer från pojken som åtalades. Han påstår att två okända män dök upp och högg hans kamrat. Efteråt försvann de. Det var då han ringde SOS Alarm.

Offret berättar något annat. 

Han pekar ut kamraten som ska ha huggit honom bakifrån när han skulle klättra över en stenmur. När han försökte fly föll han omkull och fick fler knivhugg när han låg på marken.

Den tredje pojken, en då 13 år gammal pojke, har berättat att han såg hur den åtalade pojken höll i en kniv. Men tidigare har också han påstått att det var två okända män som anföll hans kamrat. Han tog tillbaka den uppgiften under rättegången.

Kniven gick inte att hitta, och är fortfarande försvunnen.

Inga livshotande skador

Pojken som misstänktes ha hållit i kniven åtalades i Lunds tingsrätt för mordförsök, och dömdes också för det. Men när hovrätten i Malmö skulle bedöma samma gärning blev det en helt annan dom.

Hovrätten anser att bevis saknas för att skadorna var livshotande. Rättsläkarens intyg ger inte för handen att offret fick livshotande skador, enligt hovrättens uppfattning. Och hovrätten anser att det finns ytterligare en omständighet som gör att 17-åringen frias för mordförsök - att han ringde SOS Alarm.

– Klienten ser det som en stor framgång eftersom han hela tiden nekat till att ha angripit målsägande, säger advokat Carl-Owe Olsson som är offentlig försvarare till 17-åringen.

Han dömdes därför för grov misshandel till sluten ungdomsvård i fyra månader i stället för tio månader som i tingsrätten. Han ska även betala skadestånd till offret.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!