17-åring friades av hovrätten i Malmö för mordförsök trots att han högg sitt offer sju gånger med kniv. Foto: CHRISTER WAHLGREN17-åring friades av hovrätten i Malmö för mordförsök trots att han högg sitt offer sju gånger med kniv. Foto: CHRISTER WAHLGREN
17-åring friades av hovrätten i Malmö för mordförsök trots att han högg sitt offer sju gånger med kniv. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Händelsen inträffade i Hörby förra året. Foto: Google mapsHändelsen inträffade i Hörby förra året. Foto: Google maps
Händelsen inträffade i Hörby förra året. Foto: Google maps

17-åring frias för mordförsök – ringde SOS efter knivhuggen

Publicerad
Uppdaterad

17-åringen nekar till att ha huggit kamraten. Men bevisen för att han knivhögg honom flera gånger är övertygande. Offret fick sammanlagt sju hugg.

Eftersom 17-åringen ringde SOS Alarm frias han för mordförsök. 

Utredningen av vad som hände den 2 augusti förra året på Hörby fälad när den då 16 år gamla pojken högg sin jämnårige kamrat är tydlig i ett avseende - knivhuggen.

Sju hugg träffade offret. Han blev knivhuggen på bålens högra sida, på vänster skuldra och på höger överarm. Han fick sårskador, en nervskada samt skada på den högra lungsäcken.

Var skyldig pengar

Tillsammans med en tredje pojke hade de gått till fäladen från det HVB-hem där alla tre var intagna. De två 16-åringarna är oense om vad som hände, och det finns två versioner. Pojkarna är också oense om en annan sak - vem av dem som egentligen var skyldig den andre pengar.

En version om knivhuggen kommer från pojken som åtalades. Han påstår att två okända män dök upp och högg hans kamrat. Efteråt försvann de. Det var då han ringde SOS Alarm.

Offret berättar något annat. 

Han pekar ut kamraten som ska ha huggit honom bakifrån när han skulle klättra över en stenmur. När han försökte fly föll han omkull och fick fler knivhugg när han låg på marken.

Den tredje pojken, en då 13 år gammal pojke, har berättat att han såg hur den åtalade pojken höll i en kniv. Men tidigare har också han påstått att det var två okända män som anföll hans kamrat. Han tog tillbaka den uppgiften under rättegången.

Kniven gick inte att hitta, och är fortfarande försvunnen.

Inga livshotande skador

Pojken som misstänktes ha hållit i kniven åtalades i Lunds tingsrätt för mordförsök, och dömdes också för det. Men när hovrätten i Malmö skulle bedöma samma gärning blev det en helt annan dom.

Hovrätten anser att bevis saknas för att skadorna var livshotande. Rättsläkarens intyg ger inte för handen att offret fick livshotande skador, enligt hovrättens uppfattning. Och hovrätten anser att det finns ytterligare en omständighet som gör att 17-åringen frias för mordförsök - att han ringde SOS Alarm.

– Klienten ser det som en stor framgång eftersom han hela tiden nekat till att ha angripit målsägande, säger advokat Carl-Owe Olsson som är offentlig försvarare till 17-åringen.

Han dömdes därför för grov misshandel till sluten ungdomsvård i fyra månader i stället för tio månader som i tingsrätten. Han ska även betala skadestånd till offret.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag