Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

16-årig pojke knivhöggs vid skola – blev förlamad

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Pojken knivhöggs utanför Munkhätteskolan i Malmö.
Foto: POLISEN
Den misstänkte 16-åringen nekar till mordförsöket.
Foto: POLISEN

Två pojkar – 16-år gamla – befann sig utanför en skola i Malmö och rökte hasch när en av dem plötsligt tog upp en kniv och knivhögg den andre.

Den skadade pojken fick så omfattande skador att han nu är förlamad på sin högra sida.

”Enligt läkaren har han haft hjärtstillestånd i cirka tio minuter och han har förlorat så pass mycket blod att han blött ut helt”, skrev polisen i sin avrapportering.

Nu åtalas en 16-årig pojke för mordförsök. 

Klockan 22.31 den 30 september i fjol larmades polis till Munkhätteskolan i Malmö.

En 16-årig pojke hittades livlös och blodig på marken av en förbipasserande man som ringde 112. Polis följde med den svårt skadade pojken till sjukhus. 

Enligt läkaren har han haft hjärtstillestånd i cirka tio minuter och han har förlorat så pass mycket blod att han blött ut helt”, skrev polisen i sin avrapportering.

Men läget kunde stabiliseras och pojken fördes till intensivvårdsavdelningen. Misstankarna började tidigt riktas mot en annan 16-årig pojke – en vän till den skadade – som kunde gripas tre dagar efter händelsen.

”Drog bara munbloss”

Han berättade i förhör att pojkarna gymmat tillsammans och att de på väg hem från gymmet, i höjd med Munkhätteskolan, stannat till. Där ska pojkarna ha börjat röka hasch, enligt den misstänkte.

– Jag drog bara munbloss, jag drog inte in det i kroppen men jag kände ändå att jag inte var normal, säger den misstänkte i polisförhör.

Därefter hävdar han att den andre 16-åriga pojken tog upp en kniv och blev hotfull då den misstänkte ville åka hem i stället för att röka mer hasch. 

– Han tog fram kniven och vi hade en form av slagsmål. Jag lyckades att avväpna honom och jag fick ett sår på fingret, säger den misstänkte i polisförhör.

Polisen fotograferade av den misstänkta brottsplatsen.
Foto: POLISEN
Knivhål i offrets mössa.
Foto: POLISEN
Den misstänkte 16-åringen beskrivs som charmig av skolans rektorer.
Foto: POLISEN

Blev förlamad

Han hävdar vidare att han fick kontroll på kniven och att han därefter inte vet hur de omfattande skadorna uppstått på den andre pojken. Den misstänkte 16-åringen har därför i samtliga förhör nekat till brott och hävdat att han agerat i nödvärn.

På sjukhus kunde läkare konstatera att den skadade 16-åringen fått skär- och huggskador på ansiktet, huvudet, bröstkorgen, magen och ryggen. En skada på halsartären ledde till en syrebrist i hjärnan vilket orsakat en högersidig förlamning. 

I förhör kunde den skadade pojken berätta att det var den misstänkte 16-åringen som knivhuggit honom, enligt misstankarna.

– Därefter säger han ”du ska få för..” och börjar hugga, säger offret i polisförhör.

Kniv som hittades hemma hos den misstänkte 16-åringen.
Foto: POLISEN
Stora mängder blod hittades utanför skolan.
Foto: POLISEN

”Stark hederskänsla”

Under resten av knivattacken ska den misstänkte pojken varit helt tyst, berättar den skadade 16-åringen. Enligt offret var de helt ensamma på platsen och i samband med de första huggen svimmade han av. 

Polisen kontaktade rektorerna på skolan som pojkarna studerade på, inte skolan där mordförsöket ägde rum, för att få en uppfattning om pojkarnas relation. Varken skolan, de inblandade pojkarna eller vänner till pojkarna menar att det har varit någon konflikt mellan dem.

Den misstänkte 16-åringen beskrivs som charmig, kontrollerad men ska samtidigt ha haft humörsvängningar.

– Han har en väldigt, väldigt stark hederskänsla lojalitet och heder är viktigt för honom. Han säger aldrig någonting men han vet jättemycket. Han skulle aldrig skvallra och inte backa, säger skolans rektorer till polisen i förhör.

Sedan den 5 oktober har den misstänkte 16-åriga pojken suttit häktad misstänkt för mordförsök. Den 11 januari åtalades han misstänkt för samma brott. Enligt åtalet var det endast tillfälliga omständigheter som gjorde att mordförsöket inte lyckades. 

Kvällsposten har sökt den misstänkte 16-åringens försvarsadvokat Douglas Norking. 

SE FLER NYHETER: Kopplingen mellan båda skoldåden

Hördes som vittne och berättade om relationen till 15–åringen