Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

15-åring sköt flicka med luftgevär i klassrummet

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Ett av två luftgevär.Foto: Polisen
15-åringen dömdes vid tingsrätten i Lund.Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

15-åringen sköt med sitt luftvapen mot två jämnåriga flickor, dels på en skola i Kävlinge och dels utanför en bostad.

Enligt tonåringen hade han inte för avsikt att träffa – men han döms för misshandel och till 25 timmars ungdomstjänst. 

Den 15-årige pojken och en minderårig skolkamrat tog med sina soft air guns till skolan i Kävlinge en dag i slutet på förra året. Inne i ett klassrum visade de upp sina vapen, och en jämnårig tjej uppmanade 15-åringen att avlossa ett skott. 

I förhör säger 15-åringen att han blev triggad av flickans kommentar och ville skrämmas. Han säger att han trodde magasinet var tomt, men när han tryckte av sitt vapen träffade han den jämnåriga flickan på låret. 

Sköt från a-traktor

Efter skoldagen blev samma flicka beskjuten igen. Hon var på väg hem på en moped med en annan tjej när de båda pojkarna kom körandes i en a-traktor. Utanför en bostad började pojkarna avlossa nya skott.  

Ett av skotten träffade den ena flickan på benet och på hennes visir. I förhör berättar en av flickorna att själva träffen kändes som att bli ”piskad” på låret.

Samtidigt som de två pojkarna sköt luftgevärsskott sprang den ena flickan in till en trädgård. Mopeden välte, instrumentpanelen sprack och speglarna gick sönder. 

Döms för flera brott

15-åringen har berättat han inte siktade mot någon av flickorna, utan sköt i deras riktning. Han uppger även att han trodde flickorna ville veta hur det kändes att bli skjutna. 

Tingsrätten dömer honom bland annat för misshandel. Han döms till 25 timmars ungdomstjänst. 

Eftersom personer under 18 år inte får använda luftvapen utan vuxet sällskap döms 15-åringen även för vapenbrott. Dessutom var hans a-traktor trimmad, och han döms därför för olovlig körning. 

Den andra pojken omfattas inte av åtalet eftersom han är minderårig. 

Ur arkivet: Malins mamma dog i pandemin: ”Väldigt abrupt slut”