Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

13-årig pojke tvingades kyssa förövarens fötter

Statsminister Stefan Löfven tidigare i år om förnedringsrånen: ”Fullständig brist på moral”
13-åringen och hans kamrat var på Emporia när de mötte de två tonåringarna.Foto: FRITZ SCHIBLI
En polisman kände direkt igen 15-åringen som nu åtalats för rån och övergrepp av rättssak.Foto: TOMAS LEPRINCE

Tonåringarna skulle se hockeylaget Redhawks spela match, men gick först in på köpcentret Emporia i Malmö.

De kom inte långt innan de tvingades ut av två tonåringar. 

Utanför Emporia blev en av pojkarna förnedrad, slagen och tvingades att kyssa deras fötter.

De två vännerna hade bestämt att de skulle se Redhawks möta Brynäs på hemmaarenan vid Svågertorp den 28 januari i år. De kom dit ett tag innan matchen och gick in på Emporia för att köpa hamburgare. De hann inte göra det.

Inne på köpcentrat blev en av de två vännerna, 13-åringen, igenkänd av en kille som var där med en äldre och 15 år fyllda kamrat.

Den yngre och 13-åringen ska ha haft någon form av konflikt och när han kände igen 13-åringen beslöt den yngre att driva bråket till sin spets. 

Han och 15-åringen fick 13-åringen och dennes kamrat att gå ut från Emporia. På vägen ut var de noga med att ordningsvakterna inte skulle märka något, enligt vad som framgår av förundersökningen.

Filmades med mobil

13-åringen fördes en bit bort från köpcentrat och ska där ha blivit slagen, sparkad och skallad. Slagen var hårda, enligt 13-åringen. Ytterligare en person kom dit, en till synes mycket äldre man. Även han misstänks ha sparkat på 13-åringen. Denna äldre person har inte gått att identifiera.

Den yngre av de två som slog och sparkade 13-åringen har erkänt att 13-åringen tvingades kyssa deras fötter. 13-åringen ska också ha uppmanats att rappa men vägrat. Delar av händelsen filmades av mobil och spreds senare på bland annat Snapchat. Polisen fick senare kopia av filmen. 

I förhör har 13-åringen berättat att han kände sig både kränkt och förnedrad. I sina fickor hade han även kontanter, 200 kronor som 15-åringen misstänks ha tagit. 13-åringen blev också av med sin keps.

Hämtad på HVB-hem

När 13-åringen och hans kamrat till slut fick gå sin väg hade matchen redan börjat. Han åkte hem och berättade för sina föräldrar vad som hänt. En läkarundersökning visade att 13-åringen efter alla slag och sparkar mot huvudet och ryggen hade ont i flera dagar.

När poliser besökt Emporia och tog fram filmer från övervakningskameror kunde en polisman utan svårigheter identifiera 15-åringen. Han var känd sedan tidigare och kunde senare hämtas till förhör på ett HVB-hem.

Den yngre av de två misstänkta har visserligen förhörts men kan på grund av sina låga ålder inte åtalas. Däremot blir han föremål för åtgärder från socialtjänsten.

15-åringen åtalades på onsdagen för rån och övergrepp i rättssak.

TV: Danska polisen om Peter Madsens rymningsförsök

Danska polisen: ”Liknade ett bombbälte”