Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kameror vid gränsen ska stoppa tjuvligor

Tullen vid Lernacken.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Särskilda kameror vid gränserna är tullens nya vapen mot stöldligorna.

Kamerorna läser av registreringsskyltar och kan snabbt upptäcka misstänkta fordon fullpackade med stöldgods.

De nya kamerorna fick grönt ljus av förvaltningsrätten redan i somras men används inte, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Men nu säger tullverket att kamerorna ska sättas i gång före årsskiftet.

Kamerorna finns vid Öresundsbron och i anslutning till hamnen i Helsingborg. Kort sagt går funktionen ut på att kamerorna läser av registreringsskyltar på fordon och de uppgifterna matchas sedan mot ett register med underrättelseinformation.

Tullen plockar ut matchat fordon

Blir det träff, alltså att fordonet finns med i registret, kan tullen plocka ut fordonet för en fördjupad kontroll.

Övervakningen kan enligt tullen användas dygnet runt för att förebygga, förhindra och eller upptäcka brottslig verksamhet.

Så här kan det se ut vid gränskontrollen på Öresundsbron.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Tullverket vill använda kameraövervakning dygnet runt för att bland annat bli bättre på att att stoppa in- och utförsel av illegala varor.

Enligt Lars Bäckström, chef för gränsskyddsenheten vid Tullverket, måste misstankarna nå upp till en viss nivå för att få användas i underrättelseregistret.

Kriminella rörelser över gränserna

Vidare kommer uppgifter som kan kopplas till enskilda personer men som inte matchar mot ett spaningsintressant fordon att raderas så snart avläsningen av registreringsskylten är klar. Enligt tullen kommer inga uppgifter att sparas.

Kamerorna är ett led i arbetet mot att stoppa kriminella från att röra sig obehindrat över gränserna och efterfrågat ända upp på regeringsnivå.

– Vi ser att om vi använder tekniska hjälpmedel så gör vi det svårare för kriminella att röra sig över gränsen, säger Mikael Damberg (S) inrikesminister till SVT Nyheter Skåne.

Appen