Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet på skånska sjukhus: Operera mer på fredagar

Jämfört med andra veckodagar står Skånes operationssalar ofta på fredagar.Foto: Colourbox
Annette Linander (C).Foto: PRESSBILD

Operationssalarna står ofta tomma på Skånes nio sjukhus under fredagarna.

Det visar en ny rapport, skriver Sydsvenskan.

Nu kräver regionstyret att sjukhusen åtgärdar saken.

Jämfört med andra veckodagar står Skånes operationssalar ofta på fredagar.

På Sus och Helsingborgs lasarett används de bara en fjärdedel av tiden.

– Akuta operationer fördelas jämnt över veckan, men för planerad vård slutar vi producera tidigt på fredagen. Om salarna utnyttjades bättre kunde vi arbetat bort en stor del av operationsköerna. Att man är nere kring 25 procent jämfört med andra dagar i Landskrona och på Sus, det är ju inte acceptabelt. Där finns mer att göra, säger regionrådet Annette Linander (C) till tidningen.

Siffrorna som visar att de planerade operationerna minskar drastiskt på fredagar finns i en ny rapport om produktivitet inom sjukvården. 

Carl Johan Sonesson (M).Foto: PRESSBILD

Tusentals har anställts – ändå växer operationsköerna

Region Skåne har anställt tusentals sjuksköterskor, undersköterskor och läkare de senaste åren. Ändå har köerna till operation växt.

– Man tycker att om vi nu anställt fler, så borde produktionen av vård öka. Men det gör den inte i Region Skåne under den här perioden. Produktiviteten måste höjas. Ekonomin börjar bli lite bättre i år, men det är viktigt att vi håller hårt i plånboken så vi klarar investeringar i nya sjukhus, nya tåg och bussar. När vi ska förbättra tillgängligheten måste vi se till att personalen används på rätt sätt, att nyttjandegraden på salarna blir bättre, säger Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande, till tidningen.

Regionstyret kräver nu att sjukhusstyrelserna utför åtgärder i form av schemaläggningar och nya arbetssätt.

Ladda ner KvP:s nyhetsapp