Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet på Norra Skåne – utred alla konflikter

Nöjd med beslutet. "Jag är glad att Arbetsmiljöverket har lyssnat på oss", säger Norra Skånes förre grävande Berit Önell.Foto: Urban Önell

Den grävande reportern Berit Önell anses ha blivit omplacerad efter påtryckningar från kommunala politiker.

Nu kräver Arbetsmiljöverket att ledningen går till botten med konflikterna och reder ut dem omedelbart.

Annars får tidningen böta 30 000 kronor.

Skrev granskandeartiklar - ficksluta arbeta somkommunreporter

Berit Önell skrev flera granskande artiklar i Norra Skåne om Hässleholms kommuns affärer.

Kort senare fick hon sluta som kommunreporter. I protest avgick då nyhetschefen Anders Kauranen.

Båda hävdar att Berit Önell fick sluta eftersom politiker i Hässleholm inte gillade granskningarna och kontaktade då tidningen och begärt en förändring, där kommunreportern skulle få sluta.

Styrelseordföranden i Norra Skåne, Håkan Mattsson, ska därefter ha kontaktat chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk och krävt en omplacering av Berit Önell, efter att politikerna tryckt på.

Per Palmgren, moderat ordförande i kommunstyrelsen, har erkänt i en intervju med SR Kristianstad att han har varit i kontakt med Norra Skånes ordförande Håkan Mattsson om tidningens innehåll.

Den senaste tiden har det stormat rejält kring händelserna på tidningen Norra Skåne, där den grävande reportern Berit Önell anses ha fråntagits sina journalistiska uppdrag till följd av påtryckningar från kommunala politiker.

Det ledde till att journalistklubben på tidningen enades om att kräva chefredaktörens Mimmi Karlsson-Bernfalks avgång och att Berit ska få tillbaka sina arbetsuppgifter.

"Jättestressade"

chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk.Foto: Foto: Patric Berg- Det hela handlar om att obehöriga personer rör sig fritt på redaktionen och snokar i vårt material. Folk är jättestressade över den situationen, säger Berit Önell.

I beslutet står det att Arbetsmiljöverket "bedömer att den rådande situationen på redaktionen är i direkt behov av åtgärder för att motverka en ohälsosam arbetsplats." Därför ska externa konsulenter göra en omfattande utredning för att förbättra arbetsmiljön.

- Jag är glad att Arbetsmiljöverket har lyssnat på oss och följt vår linje, säger Berit Önell.

Medan chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk inte alls känner den bilden.

- Jag upplever inte alls så som de har beskrivit den. Men självklart ska vi göra det Arbetsmiljöverket kräver, så att vi får ett slut på konflikterna, säger hon.