Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sonessons kritik mot svenska coronastrategin: ”Konstigt”

Smittan ökar i Skåne: ”Varnade för detta”
Regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson vill gärna se en regional lösning – som kan öppna för begränsad publik till MFF:s hemmamatcher.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson (M).
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bild från stranden i Lomma – en plats av många där antalet besökare har varit stort i sommar.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
På stranden uppmanas besökare hålla avstånd.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det är inte bara på stranden populariteten märks, utan också på parkeringarna.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under coronapandemin har toppmoderaten Carl-Johan Sonesson blivit Sydsveriges egen smittoinformatör – med ständiga uppdateringar på Facebook.

När han i förra veckan blev intervjuad av Kvällsposten stack han ut hakan – och efterlyste nya reserestriktioner i hela landet.

Samtidigt vill han snart få en chans att gå på fotboll igen. 

– Jag tycker det är konstigt att 50 personer inte får vara i publiken på en fotbollsmatch, säger han. 

Redan i förra veckan gick Region Skåne ut med ett illavarslande besked – coronasmittan kan ha fått ny fart i delar av länet. Bland annat eftersom sjukvården upptäckt nya fall av covid-19 på skånska äldreboenden. 

Den negativa utvecklingen fick Carl-Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne, att reagera. I en intervju med Kvällsposten efterlyste han nya reserestriktioner

Intervjun har fått stort genomslag, inte minst på Carl-Johan Sonessons egen profil på Facebook. Där har han i flera veckor delat med sig av uppdateringar om coronaläget i Skåne – nästan blivit som regionens egen Anders Tegnell. 

– Jag har velat förmedla vad jag tycker och ge en bild av hur det faktiskt ser ut i Skåne. När man lyssnar på Folkhälsomyndighetens presskonferenser har det varit väldigt Stockholmscentrerat och då har det varit enkelt att känna sig deprimerad och tycka att allt går åt helvete, säger Sonesson.

Carl Johan Sonessons om ...

Flexibla reserestriktioner i Sverige

– Vi ser i utlandet att Spanien, Frankrike och Italien haft hårdare restriktioner i vissa regioner, som har haft mer smitta. Regering och Folkhälsomyndigheten kan förfina rekommendationerna och ha lite nyanser. 


Coronautvecklingen i Skåne

– Man får dra slutsatser i efterhand. Men i Skåne var vi lyckosamma med vårt arbete i äldreboendena. Vi fick ”bara” in smittan i drygt 12 - 13 procent av våra äldreboenden. Det handlar om lite drygt 30 stycken. I till exempel Stockholm var det 70 - 80 procent av alla boenden som fick in smittan. Det är klart det blir fler som dör då.


Sina coronauppdateringar på Facebook

– Jag har velat förmedla vad jag tycker och ge en bild av hur det faktiskt ser ut i Skåne. När man lyssnar på Folkhälsomyndighetens presskonferenser har det varit väldigt Stockholmscentrerat och då har det varit enkelt att känna sig deprimerad och tycka att allt går åt helvete.


Trängseln på stränder och turistorter

– Det har blivit för mycket trängsel på vissa stränder och jag vet inte riktigt vad man kan göra åt det. Frågan ägs inte av regionen utan av kommunerna. Men jag tror att om värmen består i några veckor till kan det behövas något riktat stöd till kommunerna från Folkhälsomyndigheten. 

Vill gå på fotboll igen

På skolor förbereds terminsstart och på arbetsplatser börjar semesterledig personal återvända. 

Carl-Johan Sonesson efterlyser nu mer flexibla och regionala lösningar.

– Om detta ska hålla på hela hösten och våren får vi kanske titta på Sverige på ett annat sätt. Det är 150 mil mellan Skåne och norra Sverige. Det är samma avstånd ner till delar av Italien, säger Sonesson, och fortsätter: 

– Det kanske inte behövs en tvåtimmarsrestriktion i Norrland? Där är det mer glesbefolkat och då kan det kanske räcka med en sextimmarsrestriktion. 

Carl-Johan Sonesson vill få tillbaka publiken på de skånska idrottsläktarna – åtminstone i en begränsad skara.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Carl-Johan Sonesson vill få tillbaka publiken på de skånska idrottsläktarna – åtminstone i en begränsad skara.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Carl-Johan Sonesson efterlyser samma flexibilitet på idrottsläktarna – där han hoppas få återvända till Eleda Stadion och Malmö FF:s hemmamatcher förhållandevis snart.

– Jag tycker det är konstigt att 50 personer inte får vara i publiken på en fotbollsmatch. Men där är inga restriktioner på stränderna, där kan hur många som helst trängas på varje kvadratmeter, säger han. 

– Det går kanske att hitta någon regional lösning? Det är i många fall stora arenor som tar 20 000–25 000 personer. Går det inte att arbeta med sektionerna och släppa in 50 personer per sektion? Det blir inte värre än stränderna.

Lämnade inte Skåne på ett halvår

Den 12 augusti bekräftades 34 nya fall av covid-19 i hela Skåne. Fem personer vårdas på intensivvårdsavdelningar och 270 personer har avlidit. En något lindrigare bild än i Stockholm och Göteborg.

– Vi fick lite belöning för vårt fina arbete när Danmark öppnade upp. Vi kan åka över som dagsturister, men om du kommer från Stockholm måste du övernatta i sex dagar, säger en nöjd Carl-Johan Sonesson, som den gångna helgen passade på att åka över Öresundsbron:

– Jag lämnade Skånes gränser för första gången på ett halvår när jag åkte över till Danmark. Det var glest med folk på Rådhuspladsen. När jag åkte över hade jag munskydd på mig, jag tycker det är ett bra komplement. Även om det viktigaste är att hålla avstånd. 

Men den förhållandevis lindriga skånska coronasmittan till trots. Kvällsposten har i flera artiklar rapporterat om rejäl trängsel på allt från badstränder till landsvägar och turistorter.

– Det är en fråga som vi i Region Skåne inte äger utan kommunerna. Men jag konstaterar att det blivit för mycket trängsel på vissa stränder, säger Carl-Johan Sonesson, som på det stora hela ändå är nöjd:  

– I Skåne har vi gjort det här tillsammans och vi har gjort det jäkligt bra. Det ska vi vara stolta över.

Covid-19 statistik i storstadsregionerna, 12 augusti 2020

Region Stockholm

Antal smittade: 23 754

Nya fall senaste tre dagarna: 179

Avlidna totalt: 2 387 

Inlagda patienter: 46

Patienter på ivo: 8


Västra Götaland (västra Göteborg) 

Antal smittade: 19 123

Nya fall senaste veckan: 605

Avlidna totalt: 838 (90 procent över 70 år)

Inlagda patienter: 58

Patienter på ivo: 7


Region Skåne 

Antal smittade: 3 995

Nya fall senaste veckan: 184

Avlidna totalt: 270 

Inlagda patienter: 10

Patienter på ivo: 5


Källor: Region Stockholm, Västra Götalandsregionen & Region Skåne 

TV: Hemtjänsten hällde lim i ögat på kvinna

Råkade ta superlimmet i stället för ögondropparna i kylen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!