Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet på danska skolan – efter smittresan till Sverige

Birgitte Vedersø, ordförande för Danske Gymnasier.
Foto: HANS SOENDERGAARD/Danske gymnasier
På söndagen efter Kristi himmelfärds-helgen var det kilometerlånga köer på Öresundbron när danskar som återvände hem från Sverige.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klassrummen står nu tomma Roskilde Katedralskola.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

En gymnasieskola i Roskilde har fått stoppa den fysiska undervisningen sedan fem elever testats positivt för coronaviruset – efter en resa till Sverige.

Nu kan de 12 eleverna som gjorde resan få sanktioner, skriver TV2.

– Man bör reagera som skola, säger Birgittte Vedersø, ordförande för Danske Gymnasier till TV2

Under Kristi-himmelfärdshelgen åkte tolv elever i årskurs ett på gymnasieskolan Roskilde Katedralskola på en resa till Sverige. Efter det har fem av dem konstaterats smittade av covid-19.

Det går inte att säga var och när eleverna smittades men skolan har nu valt att skicka hem alla elever i årskurs ett som nu får studera på distans fram till sommarlovet.

Roskildes borgmästare Tomas Breddam (S) säger att Danmarks ungdomar varit väldigt ivriga att få komma ut igen efter att landet varit stängt, och att de kanske därför har en mer avslappad inställning till myndigheternas rekommendationer.

Han hoppas att händelsen kan göra att man nu får upp ögonen för hur hur man ska hjälpa landets ungdomar att förstå och följa myndigheternas rekommendationer i krisen.

– Jag tycker inte vi ska skälla, jag tycker vi bör fokusera på att hjälpa, säger Tomas Breddam till TV2.

”Insett att det inte var bästa beslutet”

Av en annan åsikt är Birgitte Vedersø, ordförande för organisationen Danska gymnasier. Hon menar att det inte ligger på skolan att ta ansvar för att eleverna följer riktlinjerna.

I det specifika fallet vill hon inte kommentera vad skolans ledning bör göra men att händelsen skulle kunna leda till att eleverna till exempel borde få en varning.

– Generellt när elever gör något som får konsekvenser för deras skolkamrater så tycker jag att man bör reagera som skola, säger Birgitte Vedersø till TV2.

Rektorn har via ett meddelande på skolans hemsida skrivit att han beklagar situationen. Det gör även skolans elevkårsordförande som menar att det är tråkigt att den sista tiden blir på distans.

– Ungdomar har varit riktigt tålmodiga i hela denna situation så därför kan jag förstå att man träffas. Men att även åka till Sverige tror jag att eleverna har insett inte var det bästa beslutet, säger han till TV2.

Fyllda barer efter att Danmark släppte restriktionerna:

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!