Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet: "10 000 kronor – annars dör din katt"

Perserkatten Molly har varit försvunnen sedan i slutet av oktober, på julaftonskvällen ringde en man till hennes ägare och krävde 10 000 kronor för att lämna tillbaka henne. "Annars skulle han dränka henne i havet", säger ägaren.

Perserkatten Molly, 10, försvann under en eftermiddagspromenad i oktober och har varit efterlyst sedan dess.

På julafton blev Mollys ägare uppringd och utpressad av en man som sa att han hade katten.

– Han ville ha 10 000 kronor, annars skulle han dränka henne, säger hon.

Katten Molly har varit en innekatt sedan hon föddes men nyligen flyttade familjen till hus i Hyllinge.

– Hon har varit ute och gått själv tidigare men då har det varit i tio, femton minuter, säger kattens matte.

Den 22 oktober gick Molly ut på en promenad men kom aldrig tillbaks. Försvinnandet är polisanmält och Molly är efterlyst på nätet, men responsen på sökandet har varit dålig. Tills 20-tiden i tisdags kväll när det ringde på telefonen hos Mollys familj.

Erbjöd hittelön

– Det var en man som sa att han hade henne. Jag blev jätteglad och sa att vi kunde hämta henne nästa dag, han skulle få 2 000 kronor i hittelön, säger den 31-åriga ägaren.

Men då vände samtalet. Mannen sa att han krävde 10 000 kronor direkt, annars skulle Molly dumpas i en container eller dränkas i havet.

– Jag blev jätteledsen och upprörd och kunde inte prata klart. Min man tog över samtalet och sa att han ville se en bild på Molly innan vi gjorde något.

Då backade mannen från sina krav och sa att han hade fel, att det nog inte var Molly som han hade, och avslutade samtalet.

Fruktansvärt samtal

För ägaren var samtalet på julaftonskvällen fruktansvärt.

– Jag blev jätteledsen och det är fortfarande jobbigt att prata om det. Jag har haft Molly sedan hon var liten och älskar henne verkligen. Också ringer det någon som säger att han tänker dränka henne om han inte får betalt.

– Tänk att det finns sådana människor, det är inte klokt, säger hon.

Den okände mannens samtal är polisanmält men det finns inte mycket att gå efter, han ringde från skyddat nummer.

Polisen rubricerar förfarandet som försök till utpressning.