Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kräver lokalpolitikerns avgång för romartavla

Anna Pettersson, 22, startade Facebook-gruppen som kräver Lars Ahlkvists (M) avgång. Kommunalrådet beställde en jättelik tavla för 600 000 kronor - där han själv är avbildad som romersk legionär.
Foto: PRIVAT

Uppståndelsen kring Hörby kommuns prakttavla som beställts av kommunalrådet Lars Ahlkvist till en kostnad av 600 000 kronor har väckt starka känslor.

Nu har det skapats en Facebook-grupp där medlemmarna kräver hans avgång.

- Vi vill visa alla partiledare och politiker i kommunen att vi inte är rädda för att säga ifrån om sådant vi inte tycker om. De kan inte bara köra över oss, säger Anna Pettersson, 22, som startade Facebook-sidan som nu har runt 600 medlemmar.

Att Hörbys kommunalråd Lars Ahlkvist (M) beställde den jättelika tavlan till kommunen, där bland annat han själv är avbildad som en romersk legionär, har fått många att reagera.  Uppdraget att måla tavlan gick till en av kommunalrådets bekanta, och kostar kommunen 600 000 kronor.

"Väldigt upprörd"

En av dem som reagerat mot tavlan är Anna Pettersson, 22.

- Det har varit så många nedskärningar inom barnomsorgen i kommunen. Min son har gått på dagis i baracker i sex år nu trots att man från början sa att det bara var tillfälligt, säger hon.

Och fortsätter:

- Jag tycker självklart att man ska satsa på utsmyckning av kommunen. Vi har till exempel fått ett jättefint torg och en simhall men sedan får jag höra om den här tavlan för 600 000 kronor, en tavla som ska sitta i ett låst utrymme i kommunhuset och som inga av invånarna kommer kunna ta del av. Det är en felprioritering och jag blev väldigt upprörd.

"Inte rädda att säga ifrån"

Anna Pettersson ville inte bara sitta hemma och klaga utan bestämde sig för att starta Facebook-gruppen "Vi som kräver att Lars Ahlkvist ska avgå".

- Vi vill visa alla partiledare och politiker i kommunen att vi inte är rädda för att säga ifrån om sådant vi inte tycker om. De kan inte bara köra över oss.

Anna Pettersson skapade Facebook-gruppen förra veckan och den har redan 600 medlemmar.

- Jag förväntade mig inte att så många skulle gå med men hoppades så klart att det skulle sprida sig. Det var ju meningen.

Vad har du fått reaktioner från andra invånare i byn?

- De har enbart varit positiva. Jag har fått massvis med mejl och kommentarer.

Vad tror hoppas du att din aktion ska leda till?

- Jag tror inte att det skulle rädda kommunen att han avgår men jag hoppas att det här kan väcka lite tankar.

Vill diskutera frågan

Lars Ahlkvist själv säger att han, med anledning av den Facebook-grupp som skapats, gärna träffas och diskuterar frågan.

- Det har varit många felaktiga uppgifter och missförstånd. Men när det gäller kravet på avgång så har jag inga kommentarer.

Lars Ahlkvist (M) beställde en jättelik tavla till kommunen där han själv är avbildad som en romersk legionär. Tavlan kostade 600 000 kronor. Kan han sitta kvar?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!