Malmös kommunalråd Nils Karlsson (MP). Foto: Miljöpartiet.Malmös kommunalråd Nils Karlsson (MP). Foto: Miljöpartiet.
Malmös kommunalråd Nils Karlsson (MP).  Foto: Miljöpartiet.
Tweeten som upprör.Tweeten som upprör.
Tweeten som upprör.

Krav på kommunalråd att avgå efter tweets

Publicerad

Malmös kommunalråd Nils Karlsson (MP) kritiseras av Kristdemokraterna i Malmö efter flera Twitterinlägg om partiet, som SVT var först med att rapportera.

– Han borde avgå, säger Torsten Elofsson, ordförande för KD i Malmö.

"Så KD har en ny partiledare? Vet ni vem som mer var partiledare? Hitler", twittrade Nils Karlsson i fjol och efter tisdagens terrordåd i Bryssel kom inlägget:

"Det parti som ligger närmst IS ideologiskt är naturligtvis något av de två konservativa partierna: SD eller KD".

När KD:s vice ordförande i Malmö i lördags ifrågasatte inläggen svarade Nils Karlsson: "Du är fan dum i huvet".

– Han är kommunalråd med ansvar för demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter och har gjort flera övertramp tidigare. Vi har rätt att ställa större krav på våra kommunalråd, säger Torsten Elofsson, ordförande för KD i Malmö.

Även Fredrik Sjögren, gruppledare för Liberalerna i Malmö, har reagerat.

– Inläggen om Hitler och IS är fullständigt oacceptabla.

Hotades

Nils Karlsson menar att inläggen är missförstådda.

– Det är enskilda uttalanden som är tagna ur sitt sammanhang. Jag drev en tes för att visa det orimliga med att jämföra folk med Hitler eller partier med IS efter att någon jämfört mig med Hitler och Miljöpartiet med IS.

Han tar nu en paus från Twitter.

– Jag har de senaste dagarna blivit kontaktad av folk som dragit i gång hatstormar mot mig och som önskat att mina barn ska dö i terrorattentat. Det tär och till slut blev jag väldigt arg och lackade ur. Förr eller senare måste man säga ifrån. Men jag har bett om ursäkt för att jag blev så arg.

Karolina Skog är gruppledare för MP i Malmö:

– Hans inlägg om Hitler och IS var delar av en längre argumentation. Det är väldigt tydligt att han drivit ett större resonemang som man behöver läsa för att förstå. Han har argumenterat för en motsats genom att föra fram argument som en metod för att bevisa det. När han sen blev otroligt arg använde han ett språkbruk som inte är acceptabelt. Det insåg han själv och han har bett om ursäkt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag