Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kråkes livsverk brann upp framför ögonen

Kråke Lithander har haft ett minst sagt kontrastrikt liv. Från spinkig liten tjej till mobbad ”tonårstjockis” till hyllad fotomodell med en roll i kalkonrulle i Indien och en karriär som krögare i Paris. Nu kämpar hon för att få sitt gårdshotell på fötter igen efter en våldsam brand i somras. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Den kära familjegården höll på att brinna ner till grunden i en våldsam brand i somras. Bara boningshuset klarade sig, hotellet och restaurangen gick upp i rök. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Elden drog fram med våldsam fart och lågorna slukade i princip allt förutom boningshuset på gården. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

TOMARP. Som kraftigt överviktig och svårt mobbad tonåring skickades Kråke Lithander på bantningsläger i USA.

Trådsmal kom hon hem igen, blev fotomodell, krögare i Paris och sedan tog hon över släktgården i Tomarp och skapade en framgångsrik hotellanläggning.

Nu kämpar hon för att få fart på livet igen efter den svåra branden i somras som nästintill ödelade allt.

– Jag är en underdog som aldrig ger upp.

– Ja, kom ni, jag har inget annat att göra än att karda den här jävla ullen, de har gjort ett för jävla dåligt jobb med lammskinnen, svär Kråke Lithander över telefon när intervjun bokas in.

Några kilometer in på grusvägen norr om Kristianstad står resterna av det som var Tomarps gårdshotell. Bara ruiner är kvar efter den våldsamma branden som rasade i somras och sånär ödelade även boningshuset där Kråke Lithander och hennes fem katter och hunden Tozca bor.

Kråke Lithander i soffan hemma i Tomarp. På golvet ligger den långhårige schäfern Tozca och njuter av värmen. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Kråke tar emot med ett lika mustigt språk som i telefon dagen innan och ropar ut en allmänt hållen varning om att inte gå in genom öppningen till ruinen just där eftersom golvet är poröst och det är stor risk att man ramlar ner i källaren.

Elden slukade Kråkes livsverk

Under en kort promenad i det råkalla novembervädret visar hon hur obarmhärtigt elden drog fram och ödelade byggnader och svedde träd som omger gården.

Exakt vad som hände den 25 maj vet man inte riktigt, en teori är att en anställd kan ha orsakat branden i samband med att ogräs brändes. Men det spelar egentligen inte så stor roll. Kråke Lithanders livsverk gick upp i rök. 16 hotellrum och en omvittnat uppskattad krog i toppklass är borta.

– Det var hemskt. När jag kom hit såg jag brandbilarna men trodde att det bara var ponnystallet som brann, men det var betydligt värre än så, säger hon. 

Branden på Tomarps gårdshotell var våldsam. Foto: Jens Christian
Så här såg det ut timmarna efter storbranden i somras. Foto: Jens Christian

Räddningsmanskapet gjorde vad man kunde, invånarna i byn gjorde vad de kunde. Som genom ett mirakel klarade sig boningshuset.

– Det var en lättnad, alla trodde att även det här skulle brinna ner och folket från byn började bära ut alla saker, men efter någon timme kunde vi bära in det igen, säger Kråke, uppkrupen i soffan i vardagsrummet i huset från 1700-talet. Levande ljus och skenet från de mysiga lamporna håller mörkret utanför.

Femte generationen Lithander på Tomarp

Kråke Lithander är femte generation att bo på gården, men att hon, som kallades ”släktens lataste unge”, en dag skulle ta över driften kunde hon aldrig tro.

Som barn växte hon upp i en läkarfamilj på Östermalm i Stockholm.

Somrarna spenderades på släktgården i Tomarp, en lycklig tid där släktens ungar tjuvrökte i höet och gärna badade i sjön när det åskade. 

Men de unga åren var inte utan bakslag. Under tidiga tonår blev hon svårt mobbad sedan hon gått upp kraftigt i vikt.

– Ingen i min familj är tjock. Alla är pinnsmala. I mitt fall handlade det om att jag tröståt och det beteendet utlöstes av ett svek, när min bästa kompis inte längre ville vara med mig, hon fick andra vänner.

Kråke Lithander åt under dygnets alla timmar. Gick upp på nätterna och kokade pasta. 

Till slut blev hon så kraftig att hon skickades till en nära släkting i USA på ett slags bantningsläger.

– De hade inte mer mat än vad de behövde. Det fanns helt enkelt inget att äta och det funkade. Jag blev smal igen.

Upptäcktes av Björn Axén och Sighsten Herrgård

Under en klippning hos stjärnfrisören Björn Axén hemma i Stockholm blev man eld och lågor över hennes illröda hår och erbjöd henne att gå som hårmodell på en stor show på Operakällaren.

På första parkett satt modeskaparen Sighsten Herrgård. Han föll pladask och dagen efter var hon rekryterad som fotomodell för hans nystartade agentur Stockholmsgruppen.

Kråke Lithander som hon såg ut under åren som fotomodell. Foto: PRIVAT / KVP

Sedan gick allt snabbt. Karriären tog Kråke Lithander utomlands och till platser hon bara drömt om att se. Bland annat bodde hon ett år i Peru och fick uppleva en makalöst kraftig jordbävning.

– De sa att vi skulle hålla om ett träd, det skulle vara säkert. Det träd jag och min väninna höll i var inte bredare än en tumme, där satt vi och höll. Haha, som det såg ut, skrattar Kråke.

Hon flyttade till Paris och där träffade hon sin stora kärlek, den franske filmregissören Eric Rochat som gav henne dottern Morgane.

Utöver att gå modell minns Kråke ett annat upptåg - som skådespelerska i ”tidernas största kalkonrulle”. Hon for till Indien för att spela hustrun till en furste, Maharadja.

– Ojojoj. Jag fick sitta på ryggen på en elefant i gassande sol utan att ha huvudet täckt. Gissa om jag fick solsting.

Blev krögare av en slump

Men det var inte i skådespeleriet som hon hade passionen. Det var i matlagningen. 

I Paris tog hon de första stegen in i restaurangvärlden, lite av en slump. På ett cocktailparty tröttnade Kråke på de falska kindpussarna och det spelade intresset bland de fina damerna. Högt och ljudligt utbrast hon att hon skulle öppna en krog på  Rue d´Aboukir nära place des Victoires, en av de finaste adresserna i stan.

Kråke Lithander beskriver sig som en underdog som aldrig ger upp. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Utan att ha en aning om hur hon skulle göra verklighet av löftet gick hon in på ett kafé och frågade ägaren om hon visste någon restaurang i området som skulle säljas . Det visste inte den barska damen men när Kråke berömt hennes utsökta espresso brast hon ut i ett leende och bjöd den förvånade svenskan på möjligheten att köpa loss kaféet.

Mat har alltid varit en passion för Kråke Lithander. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Kråke sa ja tack och gick till banken, utan någon riktig plan. Hon visste bara att hon ville göra goda smørrebröd.

Bankdirektören fick se det hastigt skissade projektet, inklusive ett urklipp i fyrfärg på smarriga smørrebröd, en kvart innan han skulle gå på lunch.

Han blev sugen och lånade ut en miljon franc och Kråkes krog blev en succé.

– Det gick bra! Vi hade många stamkunder, bland andra personalen från tidningen Le Monde. Men vi gav gästerna för mycket mat i förhållande till vad det kostade… 

Efter några år såldes krogen för en spottstyver och Kråke lämnade Paris och kom hem till Sverige.

Då var hennes älskade släktgård i Tomarp på fallrepet. Mer eller mindre förfallen och Kråke insåg att hon var tvungen att köpa den, hon hade lovat sin mormor att se till att den alltid skulle vara i familjens ägo.

Hon började med att hyra ut några rum och arrangera mindre konferenser och vips var det full snurr. Med åren växte företaget till att även att bli ett hotell och Kråke njöt i fulla drag.

Innan Kråke Lithander gjorde sin magsäcksoperation vägde hon 140 kilo och var på god väg att äta ihjäl sig, enligt läkarna. Foto: PRIVAT / PRIVAT

Men samtidigt hade Kråke själv ökat i vikt, ”jag bantade upp mig till 140 kilo” och var enligt läkarna på väg mot en säker död.

Då beslöt hon sig för att göra en operation där magsäcken minskas, det var det enda alternativt. Jojo-bantningen fungerade inte.

Motgångarna stoppar inte Kråke Lithander

I början av 2000-talet gav Kråke ut ”En tunn bok om att vara tjock” där hon på sitt eget karaktäristiska vis berättar om sin viktresa.

Utöver den boken har hon även gett ut ett par kokböcker och varit kock i tv-programmet ”Lättlagat” samt under flera år skrivit uppskattade kåserier i tidningen ”Amelia”.

Genom åren har Kråke skrivit flera böcker, om mat och sin egen viktresa. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Hon berättar om med- och motgångarna med glatt humör och mycket humor. Kraftuttrycken haglar men det breda leendet är aldrig långt borta.

Saknar en ”lagom-knapp”

Många järn i elden och en ständig nyfikenhet driver Kråke framåt. Det hon gillar satsar hon fullt på, det som lockar mindre bryr hon sig inte om, det märktes till exempel i skolan. Den var inte kul och betygen blev därefter.

Men vare sig oförmågan att stanna upp och tänka efter före eller det underkända betyget i matematik har hindrat henne från att hoppa på nya uppdrag eller starta näringsverksamhet.

Hon kommer tillbaka till sin personlighetsbeskrivning, att hon saknar en lagom-knapp att stänga av eller på.

– Det har aldrig varit lätt och aldrig långtråkigt. Motgångarna har varit många i mitt liv, men jag ger aldrig upp. Hur det kommer bli i framtiden med hotellet och gården vet jag inte, man har ju aldrig facit förrän senare. Och det kanske är tur.

Magnus Andersson/Jens Christian Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!