Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kråkes dröm brann upp – vill starta om utomlands

Efter branden tänkte Kråke Lithander bygga upp sitt livsverk igen. Men nu stoppar hon alla sådana planer.Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Hela gårdshotellet brann ner.Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Lågorna slukade hela hennes livsverk.

Nu väljer Kråke Lithander att inte bygga upp Tomarps gårdshotell igen.

– Nej, jag hoppas kunna sälja och sedan flytta till Frankrike och starta upp något nytt. Jag måste ha en försörjning, säger hon.

Tomarps gårdshotell utanför Kristianstad brann ner till grunden i en våldsam brand förra våren efter en misslyckad eldning av ogräs.

Hela hotellet försvann. Bara en ruin av murstocken står kvar. Boningshuset, där Kråke Lithander bor, klarade sig precis undan lågorna.

Inledningsvis kämpade Kråke Lithander för att bygga upp sitt populära gårdshotell igen men under de senaste månaderna har beslutet att stoppa planerna på en återuppbyggnad vuxit fram.

– Det var väl ingen speciell tidpunkt som fick mig att besluta det, snarare har jag bara insett att det inte kommer att gå. Jag var tvungen att gilla läget, säger hon.

Det blir helt enkelt för dyrt.

Hållbarhet på Tomarp

Nu hoppas Kråke Lithander kunna hitta en köpare som är beredd att investera och satsa för att få fart på Tomarp igen. 

– Jag hoppas att det blir någon som ser möjligheterna, någon som har fantasin och och ekonomin att göra Tomarp till en fantastisk verksamhet. För det är helt exceptionellt här. Huset är fint, naturen, miljön. Hela alltet.

– Skulle jag behöva välja mellan två stycken skulle jag ta den som jag anser bäst förstår Tomarps möjligheter bäst, säger hon.

Drömmen om Frankrike

Till Kristianstadsbladet tillägger hon att hon gärna ser att Tomarp drivs utifrån ett hållbart tema.

Själv tänker hon inte bara lägga sig ner och glo på soffan, det är inte hennes melodi. I stället siktar hon på att återvända till branschen och göra det hon är bäst på: ta hand om människor, laga mat och kanske hålla matlagningskurser igen.

– Jag hoppas kunna hitta något i södra Frankrike som är relaterat till det jag håller på med. Men vi får se vad som händer, säger Kråke Lithander.