Det är stora störningar i tågtrafiken under tisdagsmorgonen. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBLDet är stora störningar i tågtrafiken under tisdagsmorgonen. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Det är stora störningar i tågtrafiken under tisdagsmorgonen. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Vissa tåg är en halvtimme försenade. Arkivbild från Malmö C. Foto: PRIVATVissa tåg är en halvtimme försenade. Arkivbild från Malmö C. Foto: PRIVAT
Vissa tåg är en halvtimme försenade. Arkivbild från Malmö C. Foto: PRIVAT

Stenblock orsakar störningar i tågtrafik

Publicerad

Det är stora störningar i tågtrafiken under tisdagsmorgonen, enligt Trafikverket.

Orsaken: Ett stenblock på spåret som har slagit ut strömmen.

– Det påverkar tågen mot Hallsberg, Malmö, Göteborg, Karlstad och Oslo, säger Denny Josefsson, presskommunikatör vid Trafikverket. 

Det var strax efter klockan 06.00 på tisdagsmorgonen som Trafikverket gick ut med information ett elfel orsakat tågförseningarna. Under tisdagsmorgonen står det klart att ett nedfallet stenblock från ett tunneltak har slagit ut strömförsörjningen. 

Stenblocket ska ha legat på spåret.

– Stenblocket har säkert ramlat ner från tunneltaket och slagit sönder en kontaktledning, säger Denny Josefsson vid Trafikverket.  

Sträckorna som påverkas

Sträckan Stockholm-Malmö påverkas av elfelet. Även tågtrafiken mot Göteborg, via Hallsberg, har försenad tågtrafik. Liksom tåg mot Karlstad och Oslo.

 

LÄS MER: S och MP överens om höghastighetstågen 

 

Orsaken är att tågen bara kan köra på ett spår mellan Flemingsberg och Södertälje.

– Det blir förseningar genom det, säger Denny Josefsson, presskommunikatör vid Trafikverket. 

Halvtimmeslånga förseningar

Hur stora förseningar är det?

– De ligger på ungefär 30 minuter på vissa tåg, säger Denny Josefsson, presskommunikatör vid Trafikverket. Men det är inte alla tåg som är försenade. 

 

LÄS MER: Är ditt tåg försenat? Så får du tillbaka pengarna 

 

Var någonstans är felet?

– Det ska vara någonstans i trakten av Malmsjö och Björnkulla söder om Flemingsberg.

Osäkert när trafiken går normalt igen

Det är oklart när tågen kan köra i normal trafik igen – i nuläget finns det ingen säker prognos.

– Någon gång inom någon timmes tid väntas man däremot ta beslut om att leda om vissa tåg till andra sträckor, säger Denny Josefsson. 

Hur lång tid kan det ta innan trafiken går som vanligt igen?

– Vi har precis fått felarbetare till platsen som håller på och ser över vad det är för något och vad som har hänt. Efter det kan vi väl ha en prognos, säger Denny Josefsson. 

Missnöje genom Twitter

På Twitter har resenärer börjat visa sitt missnöje mot de inställda avgångarna.

"2045 + förseningar alltså. Med regeringens ambitionsnivå får vi flygplan som går på hallonsaft innan vi får några höghastighetståg", skriver en person.

En annan skriver:

"I högtalarna på Centralen låter det: ... förseningar pga naturlig händelse. Och till SVT berättar man: Det har hänt vid en tunnel."

Texten uppdateras. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag