Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så slår skyfallet mot Sydsverige

Ostadigt väder över hela landet
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dags att plocka fram paraply och gummistövlar – åtminstone om du bor i södra delen av landet. 

Ett rejält lågtryck är på ingång och SMHI har utfärdat en varning för risk för stora regnmängder i både Skåne och Blekinge.

– Det kan komma stora mängder regn, åtminstone 35 millimeter på tre timmar. Det blir skyfallsliknande, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Storm.

Under måndagen drar ett kraftigt regnoväder in över södra Sverige. SMHI har utfärdat en varning för risk för stora regnmängder över Skåne och Blekinge.

Enligt meteorolog Lasse Rydqvist kan det bli problem i regnovädrets spår.

– Det kan bli översvämmade dagvattensystem och översvämmade källare. Och stora vattenmassor kan samlas på vägar och i sänkor. Och det kan bli ganska kraftigt nedsatt sikt.

Risk för översvämningar

Enligt SMHI kan det röra sig om skyfallsliknande regn med mängder uppemot 30-35 millimeter, kanske till och med mer, under kort tid.

– Det kan ställa till det. Det är svårt att få vattnet att rinna undan när det faller på kort tid, och det kan medföra översvämningar på vägar och i källare, säger meteorolog Alexandra Ohlsson till TT.

Det finns även risk för åska lokalt.

Ovädret väntas rasa som mest under natten, men regnet ser enligt SMHI ut att hålla i sig en bit in på tisdagen. Och även den som ska bege sig ut i trafiken under tisdagen bör vara beredd på regn och rusk.

– Man får tänka till när man ska ut i morgontrafiken tisdag morgon, det kan röra sig om kraftiga skurar och vattenmängder, säger Alexandra Ohlsson.

Efter regn: blåst

Enligt Lasse Rydqvist är det svårt att bedöma vilket område som kommer drabbas hårdast.

– Det kommer in söderifrån och det börjar redan under måndagskvällen. Skåne och Bleking ser det ut att vara kraftigast under natten mot tisdag. Men det kan fortsätta komma lokalt större regnmängder under tisdagen. Under tisdagseftermiddagen ser det ut att kunna komma ganska mycket regn över Skåne.

Framemot tisdagskvällen ser regnet ut att avta, men då tilltar i stället vinden – det väntas blåsa upp till kuling i Östersjöns södra delar det kommande dygnet.

– Det ser ut att komma i gång framemot tisdagskvällen, en 15-16 meter per sekund i alla fall, säger Lasse Rydqvist.