Ica-butik fick stänga akut efter giftig rökutveckling

Branden var fullt utvecklad när räddningstjänsten kom till platsen
Foto: Läsarbild
Området kring platsen har fått spärras av.
Foto: Läsarbild

Det brinner i en industrifastighet i Gislaved vilket innebär att giftig sprids i området.

Räddningstjänsten har gått ut med ett VMA för att varna ortsbor och Ica-butiken i närheten har tvingats stänga.

– Insatsledaren gav oss order att stänga så nu får vi avvakta, säger Marcus Elmtoft, butikschef Ica Kvantum i Gislaved.

Larmet om branden nådde SOS vid 14.20-tiden på fredagseftermiddagen. Polis, ambulans och räddningstjänst larmades till platsen. 

Det har av okänd anledning börjat brinna i lokaler tillhörande en skumplasttillverkare. När räddningstjänsten kom till platsen var branden redan fullt utvecklad. 

Vid klockan 20 på fredagskvällen arbetar ett stort antal styrkor fortfarande på platsen. Byggnaden är helt utbränd.

– Branden är fortfarande inte under kontroll. Det är en konstruktionsbrand så den har gått in i väggar och så vidare så det är svårt att komma åt ordentligt nu när det dessutom brunnit så länge, säger Anton Fast, pressbefäl vid räddningstjänsten Gislaved.

Allmänheten varnas

Den kraftiga rökutvecklingen är potentiellt giftig på grund av skumplasten och räddningstjänsten gick under fredagskvällen ut med ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, om att om man är i vindriktningen eller upplever obehag av röken, ska man gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.

– Röken är inte hälsosam så att säga men det är i mindre omfattning nu än tidigare, säger Anton Fast.

Marcus Elmtoft till höger är chef för Icabutiken.
Foto: Privat

Den närliggande Ica Kvantum-butiken tvingades stänga vi 15-tiden då den bara ligger ett 50-tal meter från brandplatsen.

– Vi kände ju röklukten och såg branden så vi funderade redan på om vi kunde ha öppet. Sen kom insatsledaren och beordrade oss att stänga på grund av den kraftiga röken, så vi fick evakuera. Det var inte mycket att be för, säger Marcus Elmtoft.

Ica-butiken i Gislaved skulle egentligen ha öppet till klockan 22 på fredagen, och öppnat igen vid 6 på lördagsmorgonen, men nu är det ovisst hur det blir. Därför valde Marcus Elmtoft att gå ut med ett meddelande till kunderna via butikens facebooksida.

– Just nu kan varken personal eller kunder vara där vi får avvakta och se när vi kan beträda lokalen. Då måste vi även få bort röklukten först, säger Marcus Elmtoft.

Personer har sökt vård för röken

Det finns i nuläget inga uppgifter om allvarliga personskador i samband med branden men i ett pressmeddelande skriver Gislaveds kommun att en handfull personer varit i kontakt med vårdcentralen eftersom de upplevt obehag av röken. Vårdcentralen kommer därför hållas öppen tills klockan 20 på fredagskvällen. Man uppmanas dock i första hand att kontakta sjukvårdsupplysningen om man känner besvär av röken.


LÄS OCKSÅ: Räddningstjänsten utfärdar eldningsförbud

Polisen kommer spärra av området. Även en del gator kring brandplatsen har spärrats av enligt polisen. 

Ett 50-tal brandpersonal från flera räddningsstyrkor i länet arbetar på platsen. Räddningstjänsten bedömde vid 20-tiden att branden fortfarande inte var under kontroll.

– Släckningsarbetet kommer pågå några timmar till, sedan kommer det vara eftersläckning hela natten, säger Anton Fast.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!