Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Smittskyddsläkarens varning: ”Upp till oss”

Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne.
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i Region Skåne.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Den senaste veckan har antal nya fall av corona minskat med 37 procent – och antalet positiva i egenprovtagningen är nere på två procent. 

Samtidigt varnar smittskyddsläkaren Eva Melander för att sjukdomen kommer att finnas kvar i samhället – även när restriktioner nu upphör.

– Vi måste lära oss leva med den. Det är även i fortsättningen viktigt att stanna hemma när man är sjuk, att provta sig vid symtom, tvätta händerna ofta och att undvika trängsel, säger Eva Melander i ett pressmeddelande.

Lagom till att restriktionerna upphör och samhället öppnar upp rapporterar Region Skåne en avtagande smittspridning. Den senaste veckan är antalet nya fall 37 procent färre än veckan innan och smittan minskar i alla åldersgrupper utom den allra yngsta. Samtidigt har nu endast drygt två procent av alla i egenprovtagningen corona. 

– Det är en positiv utveckling och nu är det upp till oss alla om vi ska kunna hålla i den, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Antalet som vårdas på sjukhus med corona har också minskat. Just nu vårdas 20 på vårdavdelning och 5 på intensiven. 

”Bekymmersamt”

Samtidigt har vaccinationstakten också sjunkit i Skåne där fortfarande nästan 20 procent av alla vuxna inte har fått någon dos. 

– Att vaccinationstakten nu sjunker är bekymmersamt. Fler behöver vaccinera sig för att vi ska hejda nya vågor av smittspridning och därmed fortsatt kunna öppna upp samhället och återgå till en mer normal vardag, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i Region Skåne i pressmeddelandet. 

I samma pressmeddelande skriver regionen också att ”För den som är ovaccinerad gäller dessutom fortsatt att hålla avstånd till andra människor och att visa särskild försiktighet vid kontakt med personer i riskgrupper och med personer 70 år och äldre.”

FLER NYHETER: Vaccinpiken till unga: ”Ska bara-generation”

Skånes regiondirektör Alf Jönsson

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!