Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kraftig explosion vid Rättscentrum i Malmö

Klockan 23.23 larmades polisen av ett vittne som sett en person lämna något misstänkt vid entrén till Rättscentrum på Porslinsgatan i Malmö. Foto: Ulf Ryd

En kraftig sprängladdning har exploderat vid rättscentrum i Malmö.

– En person har tänt på och sedan sprungit därifrån. Därefter small det. Tingsrätten är rejält skadad. En balkongdörr har flugit in i en lägenhet och en person har fått skärskador, säger Stephan Söderholm, informatör vid Skånepolisen.

Klockan 23.23 larmades polisen av ett vittne som sett en person lämna något misstänkt vid entrén till Rättscentrum på Porslinsgatan i Malmö. Minuterna efter exploderade det precis utanför tingsrättens säkerhetssalar.

- Det har varit en detonation utanför rättscentrum på Porslingsgatan. En person har tänt på något vid rättscentrum och sedan sprungit. Därefter small det. Det är glassplitter på platsen och skadat material, säger Stephan Söderholm vid Skånepolisen.

Den kraftiga smällen hördes över hela Malmö, så långt som två till tre kilometer från platsen enligt Malmöbor som hört av sig till Kvällsposten.

Enligt polisen var det en vakt vid rättscentrum som först såg att en person var framme vid fasaden och placerade något där.

- Då larmade vakten polisen om detta. Och när vi var på väg fram till platsen så smällde det, säger Stephan Söderholm.

- Tingsrätten är rejält skadad, De finns privata lägenheter som skadats. En balkongdörr ska ha flugit in i en lägenhet och en person ska ha fått skärskador, säger Stephan Söderholm.

En person skadad

En frisersalong nära rättscentrum har fått skyltfönstret krossat.

Det ligger även glassplitter cirka 50 - 70 meter från rättscentrum. Delar av fasaden på intilliggande byggnader har slitits loss och balkonger har deformerats.

Polisen har fått in vittnesuppgifter om personer som setts springa från platsen.

- Vi såg två män springa därifrån, berättar ett vittne för Kvällsposten.

Torbjörn Krokström, inte befäl vid Räddningstjänsten syd säger:

– Det har varit en kraftig detonation på Porslinsgatan/Malmgatan vid rättscentrum. Tryckvågen kändes ända in till brandstationen Centrum där rutorna skallrade. En person har blivit lindrigt skadad och tas om hand av ambulanspersonal. Det finns mycket poliser på plats och räddningstjänsten bistår med sjukvård.

Vid 06-tiden på morgonen var ingen gripen och polisen hade ännu inte några spår efter någon misstänkt.

På grund av att det fortfarande är mycket glasskärvor kvar i fönsterramarna håller man avspärrningarna, om än i mindre omfattning.

– Det är en säkerhetsrisk att befinna sig i området så av den anledningen är det fortsatt avspärrat, säger Mikael Lind, vakthavande befäl vid Skånepolisen.

Sprängning i februari

Det ska inte ha riktats något hot mot rättscentrum innan detonationen.

– Den informationen vi har på ledningscentralen är att det inte har föregåtts av något hot eller något telefonsamtal. Vi har inte några uppgifter som tyder på det, säger Jimmy Modin, presstalesman på Skånepolisen.

Polisen arbetar nu med att säkra eventuella spår och bevisning från detonationsplatsen. Samtidigt pågår en dörrknackning i området.

Även i februari i år detonerade en sprängladdning, då vid entrén till rättscentrum i Malmö. Då misstänkte polisen att explosionen kunde kopplas till polisen arbete mot kriminella nätverk. Flera rutor och delar av fasaden skadades.

- Det här är helt klart riktat mot rättsvårdande myndigheter, säger Stephan Söderholm. Det är någon som inte gillar att det finns myndigheter som ser till att lag och ordning efterföljs.

Polisen gör dock i nuläget ingen koppling till händelsen.

– Det är alldeles för tidigt. Vi jobbar fortfarande med att säkra eventuella spår för att ta reda på vilken typ av sprängmedel och sprängladdning som har använts. Vi kan bara konstatera att det är samma plats. Men vi kommer självfallet titta på det, säger Jimmy Modin.

"Vårt sovrumsfönster var krossat"

Ett vittne som bor på en sidogata höll på att somna när de hörde en kraftig smäll och både fönster och väggar började skaka.

- Vi bara flög upp ur sängen. Det var en enorm tryckvåg. Jag blev jätterädd, säger en person som bor intill.

Madeleine Wahlgren bor i huset intill tingsrätten. Hon och hennes sambo låg och sov när det smällde.

- Jag hörde fönsterrutor som krossades och drog upp persiennerna. Då såg jag att vårt sovrumsfönster var krossat. En tavla hade ramlat ner från väggen, berättar hon.

Kim Nilsson, 50, bor några hundra meter från rättscentrum. Han hörde explosionen inne i sin lägenhet.

– Mina fönster skakade till och min hund vaknade, säger han.

"Två balkonger är borta"

Det som han fick se när han gav sig ut var chockartat.

– Jag var där borta och tittade. Två balkonger är borta. På en av dem är räcket borta, och den andra är helt intryckt, som om en bil kört in i den, säger han och fortsätter:

– En massa rutor har gått åt helvete. Säkert 50 stycken.

Roger Rosdahl kände också att det skakade i huset där han bor.

- Det var en väldigt kraftig smäll. Jag bor på sjunde våningen i ett hus cirka 300 meter från rättscentrum och det skakade rejält.

Vid 01.30-tiden lättade man på avspärrningarna efter att bombtekniker konstaterat att det inte fanns något farligt föremål vid detonationsplatsen.