Avspärrningar vid polishuset på Rosengård. Foto: / Fritz SchibliAvspärrningar vid polishuset på Rosengård. Foto: / Fritz Schibli
Avspärrningar vid polishuset på Rosengård. Foto: / Fritz Schibli
På torsdagsförmiddagen kallades det till presskonferens om sprängningen. Foto: Lars-Olof Strömberg/KvällspostenPå torsdagsförmiddagen kallades det till presskonferens om sprängningen. Foto: Lars-Olof Strömberg/Kvällsposten
På torsdagsförmiddagen kallades det till presskonferens om sprängningen. Foto: Lars-Olof Strömberg/Kvällsposten
Ett stort polispådrag deltog under kvällen i jakten på gärningsmännen. Foto: / Fritz SchibliEtt stort polispådrag deltog under kvällen i jakten på gärningsmännen. Foto: / Fritz Schibli
Ett stort polispådrag deltog under kvällen i jakten på gärningsmännen. Foto: / Fritz Schibli
Rikspolischef Dan Eliasson kräver skärpta straff för attacker mot blåljuspersonal. Foto: FREDRIK SANDBERG/TTRikspolischef Dan Eliasson kräver skärpta straff för attacker mot blåljuspersonal. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Rikspolischef Dan Eliasson kräver skärpta straff för attacker mot blåljuspersonal. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Rättscentrum utryms. Foto: Lars-Olof StrömbergRättscentrum utryms. Foto: Lars-Olof Strömberg
Rättscentrum utryms. Foto: Lars-Olof Strömberg
Polisen berättade om insatserna som gjorts efter onsdagskvällens sprängdåd. Foto: ExpressenPolisen berättade om insatserna som gjorts efter onsdagskvällens sprängdåd. Foto: Expressen
Polisen berättade om insatserna som gjorts efter onsdagskvällens sprängdåd.  Foto: Expressen
Polisstationen på Rosengård i Malmö.Polisstationen på Rosengård i Malmö.
Polisstationen på Rosengård i Malmö.

"Det är ett allvarligt angrepp på polisen"

Publicerad
Uppdaterad

Under onsdagen utsattes polisstationen på Rosengård i Malmö för ett sprängdåd. 
Två män i 20-årsåldern har anhållits misstänkta för inblandning i attacken, som fördöms av flera ledande politiker och höga chefer inom polisen.

På torsdagsförmiddagen höll polisen en presskonferens.
– Det här är ett allvarligt angrepp mot polisen men också mot de människor vi är till för att skydda, säger Carina Persson, regionpolischef.

Polisen har gått upp i stabsläge efter att en mycket kraftig detonation skakade polisstationen i Malmöstadsdelen Rosengård på onsdagskvällen. Smällen vid explosionen var så hög att den hördes i flera stadsdelar och boende i olika områden slog larm klockan 21.06.

Flera vittnen säger att smällen var det värsta de har hört.

"Kändes som en jordbävning"

Ett vittne som var i närheten säger att det kändes som en jordbävning när explosionen skedde.

– Jag blev jätterädd och hjärtat började slå hårdare, säger han.

Detonationen skedde på gården till polishuset. Exakt vad det är som har exploderat är oklart. Uppgifter till tidningen säger att det rör sig om en handgranatsattack men det kan polisen inte bekräfta.

Ett stort område kring polisstationen spärrades av för teknisk undersökning.

Människor som bodde i område släpptes i vissa fall igenom. Ett hemtjänstteam som behövde hämta sin tjänstebil på en avspärrad parkering fick tillgång först efter att ha legitimerat sig.

Aneta, 23, kom hem från jobbet vid 21.30 och fick passera förbi avspärrningarna.

– Jag hörde vad som hade hänt, men jag trodde inte det var sant. Men nu när jag ser alla poliser förstår jag att det stämmer, säger hon.

Bombtekniker kom till platsen strax före klockan 22.

 

LÄS MER: Avsky efter sprängdådet: "Måste markera tydligt" 

 

Polisens särskilda bombtekniker anländer till polishuset på Rosengård.Foto: / Fritz Schibli

– Bombteknikerna kallades dit för att säkra spår och utreda vad det är som har smällt, säger Rickard Lundqvist, pressinformatör vid polisens regionledningscentral i Malmö.

I polishuset befann sig flera personer, hur många går myndigheten inte ut med. Polisen vill heller inte säga om personerna evakuerades efter smällen eller om de hölls kvar i byggnaden.

Inga människor kom till fysisk skada vid explosionen, däremot har flera bilar tillhörande poliser skadats. Även fasaden till polisstationen har fått splitterskador.

– Hur omfattande skadorna är vet jag inte, säger Rickard Lundqvist.

Ett stort polispådrag finns på platsen utanför den avspärrade polisstationen på Rosengård.Foto: Fritz Schibli

 

Två män anhållna

Under kvällen gjorde polisen flera tillslag på olika platser och någon timme efter larmet greps två personer.

– Det är två män i 20-årsåldern och de är misstänkta för att ha gjort det här eller vara inblandade i det, säger Rickard Lundqvist. 

Efter att ha hållit förhör under natten beslutade man tidigt under torsdagsmorgonen att anhålla båda männen.

– De är misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse, säger Magnus Lefévre, vakthavande befäl vid polisregion Syd.

Polisens presskonferens 

Under torsdagsförmiddagen höll polisen en presskonferens på Rättcentrum i Malmö med anledning av händelsen. 

– Det här är ett allvarligt angrepp mot polisen men också mot de människor vi är till för att skydda. Det här visar hur viktigt vårt arbete det är och viktigt att vi jobbar mot den grova kriminaliteten. Det är oacceptabelt att sådant här händer både i Malmö och på andra ställen, säger Carina Persson, regionpolischef.

Stefan Sinteus, polismästare i Malmö, Carina Persson, regionpolischef och Erik Jansåker, lokalpolisområdeschef i Malmö.Foto: Lars-Olof StrömbergStefan Sintéus, polismästare i Mamö berättar att man ser attacken som en reaktion från kriminella i Malmö och ett tecken på att polisen håller ett högt tryck på dem. Han bekräftar att man har en teori om ett specifikt fall som man misstänker har koppling till dådet.

– Vi tror det är en reaktion från tidigare åtgärd mot den här personen, säger Stefan Sintéus.

Polisen har en lista på 200 personer man har extra fokus på. Stefan Sintéus bekräftar att de två gripna är med på den listan. 

Oklart vad som small

Detonationen beskrivs som "grövre än en vanlig fyrverkeripjäs" men det är fortfarande oklart exakt vad som small. Det ska i alla fall inte röra sig om någon handgranat.

Enligt Carina Persson fanns personal på polisstationen när det smällde.

– Självfallet ska vi se över säkerheten på både polisstationen i Rosengård och på andra platser. Men svåra avvägningsfrågor. Man kan inte bygga in sig och skydda sig mot allt, säger Carina Persson och fortsätter:

– Vi är förbannade men vi viker inte ner oss. Vi har stor beslutsamhet och kommer att stå där.

Under avslutningen av presskonferensen vädjade Stefan Sintéus till Malmöborna om hjälp.

– Vi behöver att Malmöborna reagerar och talar om vad de vet om den här händelsen. Ska vi komma rätta med den här typen av kriminalitet som vi har i Malmö så måste samhällsmedborgarna hjälpa oss med det här, säger Stefan Sintéus.

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag