Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kraftig explosion i Malmö i natt

Entrédörren till judiska församlingen i Malmö krossades, därefter hördes en explosion. Polisen har gjort en omfattande teknisk undersökning på platsen.
Foto: Patrick Persson

Två 18-åriga män är gripna efter nattens sprängdåd mot judiska församlingen i Malmö.

De har förhörts under morgonen.

– Båda förnekar brott, säger Anders Lindell, presstalesman vid Malmöpolisen.

De båda männen kan dock ha fastnat på övervakningsfilm.

Malmö: Resevarningar och rekord i hatbrott

•2009 leder en Davis cup-match mot Israel som ska spelas i Malmö till aggressiva demonstrationer i Malmö. I samband med dessa ökar antalet hatbrott mot judar i Malmö. Wiesenthalcentret varnar judar för att besöka Malmö av säkerhetsskäl.

•I juli 2010 beskjuts porten till en lägenhet vid Triangeln i Malmö där en medlem i judiska församlingen bor. Attentatet finns med i Peter Mangs-utredningen, men bevisning saknas. Mannen som skottet riktade sig emot fanns med i Peter Mangs kartläggning under rubriken "judarna".

•2010 anmäldes 5 000 hatbrott i Skåne. 500 av dem hade religiösa förtecken och riktade sig mot judar eller muslimer.

•Första halvan av 2011 anmäldes 21 antisemitiska hatbrott bara i Malmö, fler än under hela 2010.

•I april 2012 skickar Barack Obama sitt sändebud Hannah Rosenthal för att träffa Ilmar Reepalu (S) och diskutera hans uttalanden som många uppfattat som antisemitiska.

•I maj berättade den 65-årige Malmöläraren Henryk Grynfeld i Kvällsposten om hur han tvingats avbryta en lektion för att eleverna trakasserade honom för att han är jude.

– I Polen var jag "jävla jude". När jag kom till Sverige blev jag "jävla polack". Nu är det tillbaka till "jävla jude" igen.

I samma artikel berättade två anonyma judiska lärare att de slutat sina jobb på grund av antisemitiska trakasserier.

•För några dagar sedan kom 60 besökare från danska församlingar till Malmö för att stötta den judiska församlingen. Rabbinen Shneur Kesselman berättade då för Sydsvenskan att någon ristat in ordet Palestina i lacken på hans bil.

Polisen är extremt förtegen om sprängdådet mot judiska församlingen i Malmö. Två män, båda 18 år gamla, är dock gripna och har förhörts under morgonen.

- Båda två förnekar, säger Anders Lindell.

Ärendet har nu lämnats över till länskriminalpolisen för vidare utredningen. Enligt polisen finns det ingen hotbild mot församlingen men den senaste tiden har polisen haft förstärkt bevakning med anledning av flera stora judiska högtider. Även på fredagen var ett flertal poliser på plats för att besökarna skulle känna sig trygga.

Enligt Anders Lindell kommer man att ha fortsatt utökad uppsikt och närvaro församlingshuset.

Kan ha fastnat på film

Det finns två övervakningskameror på plats, en som är riktad mot dörren och en som har uppsikt över ett större område. Polisen vill inte kommentera om de båda misstänkta finns med på filmerna från kamerorna men säger att övervakningsfilmerna givetvis ska gås igenom.

Polisen uppmanar även alla som har sett eller hört något i samband med attentatet att höra av sig.

"Kraftig detonation"

Det var klockan 00.45 i natt som larmet kom till polisen. Det var ett stort antal uppringare i kvarteren kring Kamrergatan i Malmö som hade reagerat.

– Det var fråga om en kraftig detonation, det hörde man, säger Peter Martinsson, länsvakthavande befäl vid polisen.

Attacken riktade sig mot en fastighet på Kamrergatan som judiska församlingen äger. I fastigheten finns bland annat församlingens förskola och flera samlings- och föreningslokaler.

Allting började med att entrédörren slogs sönder med hjälp av en gatsten. Men glaset splittrades inte.

Därefter följde en explosion utomhus men det är fortfarande oklart vilken typ av sprängämne som användes. Ingen människa skadades dock vid attacken.

Stort pådrag

Efter smällen kunde grannarna iaktta hur gärningsmännen flydde.

– Massor av folk såg två personer lämna platsen, säger Peter Martinsson.

Platsen kring den sönderslagna entrédörren spärrades i natt av för teknisk undersökning. Gatstenen som använts för att slå sönder glaset låg då fortfarande kvar på platsen.

Samtidigt startade omfattande polisarbete på platsen. Hundpatruller sattes in i sökandet efter de två flyende gärningsmännen som vittnen beskrivit. Under natten fick polisen uppgift om registreringsnummer på en bil som lämnade platsen efter explosionen och senare kunde de två 18-åriga männen gripas misstänkta för dådet som till en början rubricerades som allmänfarlig ödeläggelse.
MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!