På en innergård har entrédörren med flera rutor krossats av explosionen. Foto: MIKAEL NILSSONPå en innergård har entrédörren med flera rutor krossats av explosionen. Foto: MIKAEL NILSSON
På en innergård har entrédörren med flera rutor krossats av explosionen. Foto: MIKAEL NILSSON
Klockan 23.25 detonerade ytterligare en sprängladdning i Malmö – den här gången förstördes en entrédörr på Persborg. Foto: MIKAEL NILSSONKlockan 23.25 detonerade ytterligare en sprängladdning i Malmö – den här gången förstördes en entrédörr på Persborg. Foto: MIKAEL NILSSON
Klockan 23.25 detonerade ytterligare en sprängladdning i Malmö – den här gången förstördes en entrédörr på Persborg. Foto: MIKAEL NILSSON

Skador vid kraftiga explosioner i centrum

Publicerad
Uppdaterad

En kraftig explosion hördes på Zenithgatan i centrala Malmö strax före klockan 22 på söndagskvällen. Polis och räddningstjänst har kommit till platsen.

– Vi har flera uppringare om saken och håller på att undersöka det, säger Fredrik Bratt vid ledningscentralen för polisen i Region syd.

Ytterligare en explosion inträffade på Persborg någon dryg timme senare.

Polisen fick in larm om händelsen klockan 21.48. Enligt tidiga uppgifter ska det röra sig om en explosion i ett trapphus eller utanför en entrédörr på Zenithgatan.

Polisen bekräftar nu att porten till ett trapphus har skadats. Det ska vara mycket folk som har samlats på platsen.

Trapphuset rökfylldes vid explosionen men ingen människa ska ha blivit skadad.

– Det var en väldigt hög, dov smäll vid 21.47 som fick både mig och katten att hoppa till. Några minuter senare hördes flera sirener tjuta, säger en person som bor vid Värnhemstorget.

Ärendet har rubricerats som skadegörelse. Polisen misstänker att detonationen vållats av en större fyrverkeripjäs, en så kallad banger.

Polisens tekniker skickades till platsen.

Skottlossning förra sommaren

I slutet av juni 2016 var det skottlossning vid den aktuella fastigheten. Polisen hittade då kulhål i flera fönster på intilliggande fasad, dels i en lokal som tillhör ett företag och dels i en bostadslägenhet.

I företagslokalen ska ingen ha befunnit sig vid tidpunkten, men de boende i lägenheten var hemma. En anmälan om mordförsök upprättades.

Klockan 22.25 på söndagskvällen fick polisen även ett larm om en eventuell detonation i Oxie, sydöst om Malmö.

– En kraftig smäll har rapporterats från Byåkersvägen, säger Rickard Lundqvist vid ledningscentralen.

Ytterligare en ny detonation

När ingen annan hörde av sig om den påstådda smällen i Oxie valde polisen att inte skicka resurser till platsen.

Däremot blev det ett stort pådrag på Viborgsgatan i Persborgsområdet när en ny explosion inträffade där klockan 23.25.

– Flera uppringare har hört av sig. Det har smällt vid entrédörren till ett trapphus på Persborg, säger Rickard Lundqvist.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag