Detonationen har skett utanför en butik som har fått kraftiga skador, och trafiken i området påverkas under förmiddagen. Foto: Mikael NilssonDetonationen har skett utanför en butik som har fått kraftiga skador, och trafiken i området påverkas under förmiddagen. Foto: Mikael Nilsson
Detonationen har skett utanför en butik som har fått kraftiga skador, och trafiken i området påverkas under förmiddagen. Foto: Mikael Nilsson
Foto: Mikael NilssonFoto: Mikael Nilsson
 Foto: Mikael Nilsson
Foto: Fritz SchibliFoto: Fritz Schibli
 Foto: Fritz Schibli
Foto: / Fritz SchibliFoto: / Fritz Schibli
 Foto: / Fritz Schibli

Kraftig detonation i centrala Malmö

Publicerad

Tidigt på torsdagsmorgonen inträffade en kraftig explosion på Fredsgatan i centrala Malmö.

Enligt polisen har detonationen skett utanför en butik som har fått kraftiga skador, och trafiken i området påverkas under förmiddagen.

– Gatstenar trycktes upp av smällen och flög in genom butikens fönster, säger Mia Sandgren vid polisens ledningscentral.

Det var strax innan klockan fem på torsdagsmorgonen som en kraftig explosion inträffade i en butik på Fredsgatan i Malmö. Enligt vittnen som Expressen har pratat med ska alla fönster på nedre plan i butiken vara helt utblåsta.

Enligt polisen fick butiken kraftiga skador av detonationen och trafiken i området kommer att påverkas under morgonen.

– Avspärrningarna har lättat lite under morgonen, men det kommer att vara fortsatta störningar i trafiken under förmiddagen, säger Mia Sandgren.

Ingen person ska ha kommit till skada i samband med explosionen, som kom till polisens kännedom vid 04.43 under torsdagsmorgonen.

Grannen: Sjukaste uppvaknandet

Polisens tekniker befinner sig under morgonen på platsen för att genomföra en undersökning.

– Den ska bland annat visa vad det är som har detonerat, men vi hoppas även kunna få några spår efter att undersökningen har avslutats, säger Mia Sandgren.

En granne som bor i området berättar för Expressen att smällen var extremt kraftig.

– Det var det sjukaste uppvaknandet i hela mitt liv, jag tänkte att "det måste vara en bomb som har exploderat". Hela sängen skakade och väggen skakade. När jag tittade ut låg det glasfönster och skyltar som exploderat på vägen och nu har polisen spärrat av hela Fredsgatan, berättar grannen.

Hon tillägger att butiken där detonationen inträffade inte har varit öppen någon längre tid. Det ska heller inte ha varit några andra oroligheter i området den senaste tiden, i alla fall som de känner till.

– Jag var jätteförvirrad, man fattade inte vad som hänt förrän man såg att det låg glassplitter på hela gatan.

"En butik med kraftiga skador"

Polisen har än så länge inga misstänkta gärningsmän och ingen person har heller frihetsberövats under morgonen. En anmälan har upprättats om allmänfarlig ödeläggelse.

Enligt Mia Sandgren är det fortfarande för tidigt att prata om eventuella motiv bakom detonationen, men det står klart att det är en specifik butik som har drabbats värst.

– Gymgrossistens lokal på Fredsgatan har fått kraftigast skador i samband med detonationen, men även fönster på själva byggnaden har krossats, säger hon.

Ett område vid platsen är nu avspärrat, och de boende i området kan komma att behöva ta andra vägar om de ska lämna sina lägenheter, för att inte hamna innanför avspärrningarna. Strax efter åtta på morgonen anlände polisens tekniker till platsen för undersökning.

"Stöttar personalen"

Polisen letar nu efter vittnen, och enligt Mia Sandgren är det av yttersta vikt att man hör av sig om man har sett någon aktivitet i området under torsdagsmorgonen.

Kommunikationschef Erik Löfgren på Qliro-group, som äger Gymgrossisten, säger så här efter detonationer vid butiken.

– Vi kommer stötta personal på bästa möjliga sätt. Men i övrigt kan jag inte kommentera händelsen utan vi inväntar polisens utredning.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag